2016-02-02
系香港想食日本野唔系什么难事, 但系要食材有质素, 兼且环境舒服, 相信呢间Monster Sushi都不失为一个好选择!黎食日本野, 首要就系食下刺身, 测试食材质素究竟去到咩层次。而呢份三文鱼腩及鲍鱼片, 绝对为呢个晚餐定调 - 三文鱼腩肥美, 有丰富嘅鱼香味, 而且鱼腩厚切, 啖啖满足! 鲍鱼片同样鲜味十足, 唔驶多加豉油调味料, 新鲜嘅海鲜味道, 加上爽口嘅口感, 系最原始及应有品尝刺身嘅态度! 接著系寿司时间, 先有炸软壳蟹寿司同埋火灸蟹棒寿司。即叫即炸嘅软壳蟹奇脆无比, 而且份量不少, 配上微辣嘅酱汁尤其出色! 火灸蟹棒亦令人吃得滋味, 适量嘅沙津酱同蟹棒来得非常合拍, 酱汁可以增加食欲, 而经火灸烧过后的蟹棒, 带来嘅香味令整件寿司嘅味道提升层次! 寿司之后系芒果加州卷、芝士鳗鱼卷、吞拿鱼鹅肝卷。呢三份卷物绝对系今晚焦点所在: 芒果用料新鲜, 系非常优质嘅选材, 酸酸甜甜, 感觉几得意。 芝士鳗鱼卷系我嘅至爱, 蒲烧过嘅鳗鱼, 无论系肉质定系酱汁, 都系顶级嘅质素, 配上半溶嘅芝士, 试问边个可以抗拒而吞拿鱼鹅肝呢个配搭同样令人精彩, 两样高贵嘅食材拼凑一起, 得黎嘅化学
而吞拿鱼鹅肝呢个配搭同样令人精彩, 两样高贵嘅食材拼凑一起, 得黎嘅化学作用, 就系入口即溶似的感觉, 强烈推荐!! 接著落黎系炸物时间, 分别有炸虾天妇罗同炸酿鸡翼。前者炸虾大大只, 炸粉非常之轻薄, 而虾肉非常结实, 真系好想多食几只。而炸酿鸡翼亦值得一试, 馅料非常丰富, 放在鸡翼内再经油炸, 充满诱人嘅肉汁, 令人食得不停口! 呢晚咁丰富而高质素嘅晚餐, 每人都大概$220左右, 我觉得绝对系一流享受!