2016-08-16
呢日,黎左湾仔一条重建左好耐都冇行过既一条街──利东街。成条街既感觉同街外既气氛完全唔同,但又唔会觉得有唔夹既感觉,呢种或者系叫做香港特式。企系街入面细看每一间铺头,每间铺都可以从门口既装修,得知佢系卖咩做咩意生,唯独呢一间野,令我十分诧异。如果唔系友人眼光好睇得通透,我仲以为呢一间野净系酒吧。系店员既指示下,先知地下酒吧有一条通往二楼餐饮地方既楼梯,楼梯位灯光昏暗,每级楼梯两旁都有火形装既灯仔照明。上到去感觉令人一解烦忧,灯光暗淡再加上店员既良好服务态度,已经比左我一个深刻既印象。由于事前已经食左少少野,所以黎到都系叫左d小食。蟹黄包很美的蟹黄包喔!(台湾人tone)饱面搽左一层蟹黄,上面满布一丝丝既蟹肉,蟹肉足足有半块面包咁厚,份量已经好足够。不过有少少失望,因为个包系硬身既,蟹肉本身可以轻微咬两咬就可以食落肚,但因为个包既关系搞到花左好多力气先食到,而且仲有少少蟹腥味。松露芝士批黎到果阵已经闻到少少松露味。批皮好松脆,批底可能有少少湿既关系有少少烟韧,口感都几神奇。入口已经食到阵阵松露香,可能有芝士关系好似有d滞,但其实呢个批冇肉净斋,批内有少少菇反而令整个口感同香味提升,如果想
由于事前已经食左少少野,所以黎到都系叫左d小食。
很美的蟹黄包喔!(台湾人tone)
黎到果阵已经闻到少少松露味。批皮好松脆,批底可能有少少湿既关系有少少烟韧,口感都几神奇。入口已经食到阵阵松露香,可能有芝士关系好似有d滞,但其实呢个批冇肉净斋,批内有少少菇反而令整个口感同香味提升,如果想过下口瘾既,呢个批整得一试。