2014-12-13 916 浏览
第一次光顾梅光轩,而梅光轩位于希慎B2地库,原先跟朋友系铜锣湾行街,之后佢就话要行下诚品书店,陪佢睇下书又同佢行下埋希慎个D舖头,之后佢就话肚饿,之后同佢行左去B2见到 间叫梅光轩既拉面店,之后就比佢拉左埋去,话要食。其实一开始我都无咩兴趣,我又谂唔到有咩拉面好食,都系好普通咁叫左个叉烧拉面,之后叉烧拉面仲有几种,好似有盐味、味噌同酱油拉面,我就选左酱油叉烧拉面。酱油叉烧拉面,汤底较清味道较薄,应该都系用豚骨及鸡整成,十分都有八分左右,可能是我本身不太爱浓味的关系,呢度既汤唔算太浓太咸,反而我觉得几比较适合我的口味。但有点特别既系,佢拉面既面身外表极似公仔面,但当然唔系啦,佢都几弹牙,而已都挂到汤汁,整体我觉得唔错,值得一试。

2014-11-13