2019-01-08
呢间系日本北海道旭川得奖拉面店之一原来香港都有分店,唔止铜锣湾有,连杏花村都开咗。店舖门口已经写住米芝莲推介来头好似好劲咁。入到餐厅,店员招呼好好,即刻安排座位。 而且店内有一棵高高嘅梅花树,好似置身日本嘅感觉,配合返店名梅光轩一于睇下有咩拉面食先拉面款式都几多, 有啲拉面可以拣选半份或一份,而且有好多都系限定推介。我哋拣咗一个限定嘅生姜酱油拉面,另外再拣咗个半份嘅盐味拉面叫完拉面可以加购一啲小食及饮品。小食加咗忌廉蟹肉薯饼, 由于加购配埋嘢饮,我唔想饮汽水, 好好嘅系餐厅汽水可以转蕨饼,非常贴心盐味拉面嚟到,份量都唔算少。相信个份量对女仔嚟讲就刚刚好唔怕食得太饱济住。呢度嘅拉面,我觉得汤底最为出色盐味汤底拉面,盐未够又带有鸡汤味,唔会太咸。而且拉面上仲有啲配菜,例如荀及葱等等调味。店内亦都有调味架可以俾你调味,有拉面胡椒(呢个)、蒜蓉、醋、酱油、芝麻等等,都好多元化生姜酱油拉面,汤底超级姜味,如果钟意食姜嘅朋友就啱喇。如果唔太好姜嘅朋友就可能会略嫌个味道太浓。呢度啲拉面嘅面质比较特别望落去唔似普通拉面,佢望落去其实有啲似公仔面但系食落去又有啲弹牙嘅感觉,好似手工面咁,几得意小食方面,
盐味拉面半份
生姜酱油拉面
小食方面,忌廉蟹肉薯饼炸得好香脆,唔油腻而且佢入面啲忌廉软硬度适中,好味
忌廉蟹肉薯饼
最后就系甜品蕨饼喇~佢有黄豆味同绿茶味,我拣咗绿茶味 蕨饼好味,烟韧度适中 绿茶味唔会太浓太甜一碟得三件真系唔够喉
绿茶蕨饼
最后影返张梅花树下的拉面