2021-05-25
每次行经油麻地站通往信和嘅通道时,我都好想食「am.pm」。不过一个人食又好似太多,好彩今日同行友人都有兴趣,咁简直系一拍即合啦👏。虽然小店作为香港卖梳乎厘班戟嘅始祖,但佢嘅甜品其实仲有雪糕同牛角包窝夫等🥐。由于天气实在太热了☀️,所以我哋今次唔止系食班戟。提拉米苏疏乎厘($50/2件),🥞之前食过其他口味,今次就嗌咗我最爱嘅提拉米苏味,佢个造型维肖维妙👍。由于即叫即整,所以疏乎厘班戟热辣辣登场,兼且空气感十足,成盒拎上手时见佢不断摇晃动L🤣。班戟本身唔会太甜,湿润度好高。至于提拉米苏方面,咖啡味好够☕️,亦充满奶油香,但始终系以酱嘅方式淋上班戟面,就唔太能够将甜品嘅整个形态还原出嚟。所以我觉得佢系有提拉米苏嘅精髓,但用「咖啡味」形容比较适合🈴️。不过整体都算唔错。日本鸡蛋焦糖布丁3.6牛乳雪糕($28),🍦夏日炎炎食雪糕特别爽,因为有回复生命值嘅感觉。软雪糕口感超软滑,每啖都食到好浓牛奶味🥛。底层系焦糖布丁🍮,虽然有啲啲甜,但好重鸡蛋香,而且份量唔多、啱啱好,所以食起上嚟都唔会腻。我相信如果小店斋出焦糖布丁应该都会大卖!百年之蜜苹果饮($38),犹豫咗阵饮沙冰定苹果蜜好,但见佢贴哂海报介绍
虽然小店作为香港卖梳乎厘班戟嘅始祖,但佢嘅 甜品其实仲有雪糕同牛角包窝夫等🥐。由于天气实在太热了☀️,所以我哋今次唔止系食班戟。
提拉米苏疏乎厘($50/2件),🥞之前食过其他口味,今次就嗌咗我最爱嘅提拉米苏味,佢个造型维肖维妙👍。由于即叫即整,所以疏乎厘班戟热辣辣登场,兼且空气感十足,成盒拎上手时见佢不断摇晃动L🤣。班戟本身唔会太甜,湿润度好高。至于提拉米苏方面,咖啡味好够☕️,亦充满奶油香,但始终系以酱嘅方式淋上班戟面,就唔太能够将 甜品嘅整个形态还原出嚟。所以我觉得佢系有提拉米苏嘅精髓,但用「咖啡味」形容比较适合🈴️。不过整体都算唔错。
百年之蜜苹果饮($38),犹豫咗阵饮沙冰定苹果蜜好,但见佢贴哂海报介绍,好似好正咁,就比佢吸引咗😻。饮品卖相好靓,除咗有渐变色之外,最顶顶仲加咗绵花糖。佢由五种青森苹果原汁混合调制,我就当然饮唔出咁多款啦,但就觉得比平日饮开嘅浓郁🍎。佢都系偏甜少少,不过起码免却咗苹果嘅酸,系独有嘅好饮味道🤤。
题外话,等嘅期间可以隔住玻璃睇店员整班戟,过程都几得意😝。
总括嚟讲,🚌黄巴士 甜品小店多年嚟能够保持一贯水准,非常难得,所以亦解释到点解佢夜晚长期排满人。价钱方面,我认为都算大众化,堂食甜品或者班戟随时收贵你两三倍,但质素亦唔见得特别好。如果未食过嘅话,不妨可以一试哦😎。