2018-08-04
适逢旺角西洋菜南街行人路即将变为行车路,好多人都嚟到呢度渡过呢条行人路嘅最后一夜,我亦都唔例外,顺便揾野食。上网见到呢间炸鸡店,之前未试过,今次决定试下。炸鸡店喺兆万中心11楼,好好彩星期六晚都咁啱有位,餐厅望落去环境宽敞,同同一栋大厦嘅其他餐厅好唔同,而且隔音设备都几好,同朋友倾计真系唔错嘅选择。见到个餐牌嘅款式都几多,呢间餐厅主打韩式炸鸡,但系除以之外仲有唔少嘅小食同埋饮品、甜品等等,见到即刻胃口大开。1) 夏威夷阿努哈 (⭐⭐⭐⭐⭐)有原味炸鸡半碟同埋炸薯丝虾。炸鸡同虾各大概有五六件,分量都几多。炸鸡唔算非常热气,因为炸得唔算好油。而虾都几有口感,连埋配料就一流。2) 韩式海鲜煎饼 (⭐⭐⭐⭐⭐)食韩国嘢要食煎饼啦。煎饼用料丰富,食到唔同类型嘅海鲜,仲有啲蔬菜,卖相都几吸引。如果唔想净系食炸鸡嘅朋友都可以考虑。3. 柠檬鸡肉沙律 (⭐⭐⭐⭐⭐)柠檬味嘅食物作为开胃嘅前菜系唔错嘅选择。沙律有鸡肉、面包、蛋白等等,感觉都几健康,味道都唔错。4. 棉花糖无骨炸鸡 (⭐⭐⭐⭐⭐)呢碟菜真系咁多款入面最推介,实在太特别啦。佢系一碟炸鸡,有埋好多薯条。上菜果阵,满布棉花糖一大旧,店员喺我哋面
1) 夏威夷阿努哈 (⭐⭐⭐⭐⭐)
2) 韩式海鲜煎饼 (⭐⭐⭐⭐⭐)
3. 柠檬鸡肉沙律 (⭐⭐⭐⭐⭐)
4. 棉花糖无骨炸鸡 (⭐⭐⭐⭐⭐)
呢碟菜真系咁多款入面最推介,实在太特别啦。佢系一碟炸鸡,有埋好多薯条。上菜果阵,满布棉花糖一大旧,店员喺我哋面前用火枪烧棉花糖,令棉花糖溶落去啲炸鸡同薯条,令到炸鸡同薯条都有甜甜地嘅味道,非常特别,做法真系闻所未闻,效果有惊喜。
甜品方面,点左oreo雪糕,好大碗,入面有雪糕、oreo曲奇同埋冰雪,食落去凉快,适合夏日炎炎。
饮品方面,点左啤酒,因为啤酒配韩式炸鸡系好正。除咗啤酒,仲嗌咗青柠薄荷梳打,同oreo雪糕一样冻冰冰,饮落非常过瘾。