2020-10-21 1101 浏览
返工日日都会行经呢个舖位,同事成日话想试下,今日我哋终于相约去「棋子烧鹅」食午餐🥢。餐厅位置十分方便,地铁站出口廿秒内行到嘅距离!之前喺尖沙咀试过棋哥烧鹅,今次就试佢嘅姐妹品牌,不过进内后发觉环境格局、餐牌同餐具等都差唔多,哈哈😄。我哋事不宜迟,即刻拣食乜,争取时间。呢度上菜速度快,抵赞!棋子烧鹅片饭($90),我相信大部份嚟帮衬嘅人都必定会嗌烧鹅,当然我哋亦唔例外。由于我哋都系好怕食骨嘅人,所以嗌鹅片就最适合不过🈴。饭量正常,男仔食都够饱。烧鹅皮果然烧得唔错,好香口同好脆😋,而且一咬开更有份油香,但又唔会过腻。同时,大家千奇唔好错过枱面樽酸梅酱,沾埋佢食真系好鬼正。每块鹅片都相当厚切,食落口感一流,肉嫩唔韧,无膻味👍。烧味双并饭($63),转汤濑粉。嗌汤粉,烧味就会主动分开上。其实我哋本身想嗌乳猪双并,但可惜乳猪午市时段已经售罄😖。正常版烧味可以拣叉烧、腩仔、切鸡、油鸡、熏蹄、红肠或者咸蛋。我哋要咗棋子叉烧并脆皮烧腩仔🐷,两者都系大啖肉,啱哂我哋,嘻嘻。烧味卖相吸引,份量亦都唔少。食烧味我最钟意配濑粉🍜,呢度嘅濑粉唔会煮到碎湿湿,而且亦够粗兼有咬口;但我略嫌汤底淡咗啲,同埋我唔记得走
棋子烧鹅片饭
我哋要咗棋子叉烧脆皮烧腩仔🐷,两者都系大啖肉,啱哂我哋,嘻嘻。烧味卖相吸引,份量亦都唔少。
食烧味我最钟意配濑粉🍜,呢度嘅濑粉唔会煮到碎湿湿,而且亦够粗兼有咬口;但我略嫌汤底淡咗啲,同埋我唔记得走葱😥!
麻辣手撕鸡定食
麻辣手撕鸡定食($28),麻辣同手撕鸡都系我钟意食嘅嘢🤟。手撕鸡作为小食真系几唔错🐔,性价比高,「定食」应该系指份量细细碟吧?!麻辣味几惹味,但估唔到辣度都几强,愈食愈辣🌶,食到最后要落酸梅酱减辣哈哈。
老火靓汤
老火靓汤(另加$8),我哋额外嗌咗例汤-青红萝卜猪骨🥕,几足料。
两个主菜跟热饮,冻饮要加$3,我哋要咗热杏霜热阿华田。个人认为热饮用有柄嘅杯装会好啲🙈。
总括嚟讲,呢餐烧味午餐算几满足,因为一次过食到四款烧味🤤。价钱中规中矩啦,喺深水埗区就一定称唔上平,但我见都有唔少街坊帮衬,而且下午两点半开始做下午茶餐可能抵啲!
2020-10-19
麻辣手撕鸡定食