2018-01-19
对「大食代」唔抗拒,亦无偏好,但以美食广场嚟讲,小弟就觉得佢哋做得唔错,作为新加坡过江龙,晌香港屹立咁多年,佢都算喺做出成绩啦。今晚,同老婆,陪埋佢姨甥仔过嚟「大食代」食晚饭,纯粹贪佢地方大位多,各有各选择唔怕无嘢唔啱食。虽然喺美食广场,「大食代」都算得喺一个品牌,环境装修都下过功夫,座位嘅编排未算用到尽,所以,感觉都唔会话好逼好夹。「将之汤」日式蛋包饭姨甥仔拣咗客鳗鱼牛肉蛋包饭,睇起嚟卖相几唔错,个蛋都好似几滑,其实,就无包住啲饭,只喺冚上面而已;不过,鳗鱼同牛肉就几多,味道方面佢话几好食,啲蛋挺滑,牛肉够嫩,鳗鱼几浓(我估佢意思喺啲汁),小弟无试,只可以讲句信佢好味啦!「千味家」三𩠌饭老婆就揾咗档食三𩠌饭,贪佢自主啲,想食乜就拣乜,所以,佢就拣两款菜配炸鱼,唔食红肉。卖相就欠奉架喇,似喺街坊食堂嘅饭𩠌出品,但碟头大,真喺𩠌多过饭。又喺讲吓味道,试咗少少,算喺唔错,炸鱼香口唔油腻,鱼香茄子够惹味,当然芡汁少番啲更佳。「Pepper Lunch Express」黑椒饭Pepper Lunch出名喺佢啲铁板黑椒饭,以铁板呈上,诱发出黑椒香气。埋到柜枱睇睇,都有唔少款式,有原创黑椒饭及至尊
姨甥仔拣咗客鳗鱼牛肉蛋包饭,睇起嚟卖相几唔错,个蛋都好似几滑,其实,就无包住啲饭,只喺冚上面而已;不过,鳗鱼同牛肉就几多,味道方面佢话几好食,啲蛋挺滑,牛肉够嫩,鳗鱼几浓(我估佢意思喺啲汁),小弟无试,只可以讲句信佢好味啦! 「千味家」三𩠌饭
老婆就揾咗档食三𩠌饭,贪佢自主啲,想食乜就拣乜,所以,佢就拣两款菜配炸鱼,唔食红肉。卖相就欠奉架喇,似喺街坊食堂嘅饭𩠌出品,但碟头大,真喺𩠌多过饭。又喺讲吓味道,试咗少少,算喺唔错,炸鱼香口唔油腻,鱼香茄子够惹味,当然芡汁少番啲更佳。 「Pepper Lunch Express」黑椒饭
Pepper Lunch出名喺佢啲铁板黑椒饭,以铁板呈上,诱发出黑椒香气。埋到柜枱睇睇,都有唔少款式,有原创黑椒饭及至尊扒餐,定价都喺$48-$60,唯独一款肉眼扒卖到$97,此外,亦有啲配料可额外加配。 小弟心多又想试新产品,就拣咗「三拼黑椒饭」(牛肉、三文鱼、鸡肉)$55,不过,啲𩠌料感觉偏少,跟张相真喺天渊之别。牛肉唔错,嫩得嚟有少少焦香,三文鱼口感比较干,鸡肉食落无乜味,最好食其实喺啲饭,捞匀啲粟米粒同葱花,又有饭焦。 嚟「大食代」都唔喺为食咩好嘢,只喺比去快餐店有多啲唔同选择,今晚我哋都喺纯粹填饱肚而已。