2023-05-14
适逢母亲节,母亲大人想食椰子鸡煲😋就去附近新开嘅椰子鸡煲专卖店试试,仲有点心食架!🌟椰子鸡餐 $268-包椰子文昌鸡半只、煲仔饭、同一款打边炉材料🥹个人觉得呢个价都好抵食!椰子汤一黎到,服务员教我地先放鸡入煲、再将炉嘅度数较1000度,再比左一个漏斗比我地,当漏斗嘅沙漏完就可以食😋哗!食前忍唔住饮左啖椰子鸡汤,唔单止好香椰香味,饮落真系好清甜好好味🥹之后再食鸡,鸡用餐厅嘅煮法真系煮到鸡肉好嫩滑,再有淡淡嘅椰子味🥹🥹超级好食!而煲仔饭我地简咗腊味煲仔饭,个人觉得腊味偏向太肥,除左腊肠外,其他都太大阵油腻味了,但饭就煮得好香,㶶㶶哋仲有饭焦😋正啊!!🌟西班牙黑豚肉 $88有10片!片片都好大块🫣肉质ok,配埋椰子汤又系好入味😋🌟芝士牛丸 $68有9粒!相对都几多🤣重点系牛丸一咬开真系有好多浓浓嘅芝士酱🤤🤤!对芝士控嘅我嚟讲真系好钟意!必推!推荐大家嚟到一定要食!🥹🌟火锅配料另外仲叫左响铃、豆腐、娃娃菜、生菜、蟹柳金菇等火锅配料,食落同普通边炉店差唔多,不过不失😆!🌟点心叫左点心拼盘、春卷、炖鲜奶等几款点心试试🤣点心拼盘同普通茶楼点心味道差唔多,春卷反而觉得有点太油🫣!炖鲜奶有浸甜味,唔知系
🌟椰子鸡餐 $268
🌟西班牙黑豚肉 $88
有10片!片片都好大块🫣肉质ok,配埋椰子汤又系好入味😋
🌟芝士牛丸 $68
🌟火锅配料
🌟点心
叫左点心拼盘、春卷、炖鲜奶等几款点心试试🤣点心拼盘同普通茶楼点心味道差唔多,春卷反而觉得有点太油🫣!炖鲜奶有浸甜味,唔知系咪加左椰子😯食落都麻麻,因为个人唔系太好好甜嘅食物!
总括而言,椰子鸡煲真系超级好食!为左鸡煲我会再反嚟帮衬架😋😋😋正!推荐大家嚟食下!