2008-10-04
晌中环返工返咗七、八年多,成日话想试吓岭南会所,因为都未试过上D会所式嘅餐厅食饭,咁多年都得讲字,卒之哩日晏昼就过嚟食番餐,几个同事,约埋旧上司一齐聚聚旧兼擦番餐!话要系岭南校友先得,虽然小弟都系晌岭南同学会小学(晌石硖尾白田街)毕业,不过讲都无乜人识,索性托上托揾友人订位,查实都系靠挞「朵」,大家讲个信字!个名叫会所,听落好似几高档咁,入到去发觉似街坊饭堂,无乜装修,枱椅都好简单,D伙计服务都好旧式茶酒咁,样样慢条斯理,咁都OK嘅,啱我哋食得无咁拘束。5个人就要咗5个午餐,唔单止环境格局似饭堂,连午餐嘅𩠌菜选择都一样好饭堂咁,卒之点咗家乡蒸肉饼、三色蒸水蛋、萝白牛腩、红烧豆腐同炒个菜,包例汤、白饭,系咁多!样样𩠌虽然好家常,好普通,但做得绝对唔马虎,好似个肉饼又真系做得好松化唔死实,不过,话到好好食又唔讲得,个人认为算系中规中矩。反而喜出望外系佢嘅雪糕凉粉,临尾我哋1人整番碗当甜品,好似$14一客,亦见周围好多人有叫,雪糕可以拣芒果、椰子、云喱拿,我哋分别叫齐3款味,始终觉得椰子最好食,虽然唔知咩牌子雪糕,但好香椰子味,凉粉又够冻,糖水又唔太甜,爽呀!