2017-03-27
<佳记餐厅>💛酥皮椰挞($6)▪️🤔系天耀商场开左都有一段时间,但我就一次都未食过。🚶🏿每次晏就都见好多人排队买菠萝包🍞包装形式用纸袋,都似某d出名茶记d菠萝油咁。👧🏻我细个真系误以为菠萝包系有菠萝嘅🙊👉🏾以前就仲2酥皮,但越大就越偏向曲奇皮,觉得酥皮好油。👉🏾依间佳记开正系远古就系天耀嘅面包舖🍒车厘子对面,新鲜出炉 格局 价钱好似都比老店吸引,所以抢走左不少客源。🙆🏻我系车厘子最爱食花生糯米糍同椰挞,虽然都加左价,系上个月开始🙄🙊可以比较下两者🍒车厘子嘅系曲奇皮,佳记就酥皮,我个人喜欢曲奇皮,但出奇地酥皮一d都5油笠笠,食落几酥香。👉🏾不过5知系咪仲有微温嘅关系,美味会加乘🙈🌸椰香味我就觉得车厘子浓d,起码会一路食会食到好多椰丝,质地都较扎实。👉🏾佳记嘅就椰香味无咁重,质地蓬松似蛋糕,食完都无乜感觉唔会太油腻👀🌸卖相就佳记嘅传统挞饼风吸引d,而且仲膨胀到长得高高咁,表面两者都有少少焦香,但车厘子会偏甜甜地🍯有搽层蜜糖就好了。👉🏾我喜欢表面爆到火山爆发咁就正🌋👉🏾表面粒糖渍车厘子,黄中一点红,好药水味,但每次都会食左落肚。💰价钱就车厘子($5)佳记($6),两个比我较喜欢
💛酥皮椰挞($6)
▪️
🤔系天耀商场开左都有一段时间,但我就一次都未食过。
👧🏻我细个真系误以为菠萝包系有菠萝嘅🙊
👉🏾以前就仲2酥皮,但越大就越偏向曲奇皮,觉得酥皮好油。
🙊可以比较下两者
👉🏾不过5知系咪仲有微温嘅关系,美味会加乘🙈
👉🏾我喜欢表面爆到火山爆发咁就正🌋
💰价钱就车厘子($5)佳记($6),两个比我较喜欢前者,但都不是我吃过最好吃的。