2020-01-27
就黎过年,放工后同老公去超级市场买d清洁用品扫下货,经过九丁目日本料理,老公话请猪食好东西,正呀🥰🥰餐厅布置融入大量嘅日式元素,天花采用左日本油纸伞做装饰;成个餐厅望落舒适优美,怡然自得,座位亦算阔落,环境唔错。选择种类多,我地叫左小食同一个晚餐,另外老公想食三文鱼头,而猪就想食寿司,叫叫下又唔觉意叫左好多,好彩食得晒,而且埋单4百几蚊,都几抵食。炸鸡软骨,酥脆可口嘅小食,唔干身但又唔会觉得太腻或太油,洒上味椒盐同七味粉,一粒接一粒,停唔到口🤤牛肉寿喜烧,咸咸甜甜嘅酱汁系猪的最爱,有d寿喜烧汤汁比较咸,但呢度唔会,咸甜味比例均匀,再加上新鲜嘅牛肉,大白菜,豆腐,菇类,粉丝等,材料丰富。当然唔少得鸡蛋一只,传统上等材料煮熟,蘸上蛋汁先食,不过我地就放埋只蛋入去滚,始终喜欢食熟蛋😂三文鱼海胆海老丼,三文鱼切得好厚身,咬落系一种厚实嘅感觉,肉质鲜嫰有弹性。海胆肥美鲜甜,细滑嘅质地令人回味。炸虾外酥内软,虾肉弹牙爽口,而茄子同番薯都炸到脆脆的。而呢个系set餐,附送味噌汤同滑滑嘅蒸蛋,落埋鲜冬菇做配搭,一d都唔寡。炭火烧三文鱼头,老公最爱。都好多肉,而且鱼头嘅胶原都好多,所以入口非常嫩滑,鱼味
炭火烧三文鱼头,老公最爱。都好多肉,而且鱼头嘅胶原都好多,所以入口非常嫩滑,鱼味香浓,一d腥嘅味道都冇,大满足。
软壳蟹手卷,软壳蟹炸到香喷喷脆卜卜,几大只,都有三份一只蟹,加上青瓜丝同蟹子,连饭一齐咬落去,口感层次丰盛之余,亦都减轻炸软壳蟹嘅油腻感。
碎葱吞拿鱼蓉反卷,满满嘅吞拿鱼蓉幼细香滑,软绵绵嘅口感加上碎吞拿鱼嘅脂香,一口一啖,非常美味。
食饱饱,一餐令人满意嘅晚饭💓点知老公话:食饱就有力工作,屋企靠你喇。oh no😱😱😱