话说又系生日🎂饭系列🤣7月真系食唔完之月😋😋😋😋其实呢间蒸蒸日上私房菜我既一班朋友之前已经食过、但𠮶次我咁啱不在港,就唔到时间错过左,偏偏佢食班死野食完赞不绝口!个个都大赞比起坊间既蒸海鲜,呢间真系高几班,搅到我话到我生日今次一定要食!😤呢间其实有两间「分店」,近佐敦呢个架步应该专门招呼大啲既party😯一到埗见个场地放左两张6人枱、一张大圆枱,一张4人枱,地方都几阔落,虽然几枱一食得高兴都会嘈嘈地,不过绝对可接受,而且好干净企理、完全冇纸箱📦杂物。听讲仲有一间VIP房都系放一张大圆枱,有minimum charge不过够一枱人一定食到。由于友人一早订左枱订左餐(应该要一早拣定,因为佢地要预备材料),所以我其实都唔要有咩食,店员姐姐为我地端上菊花红枣龙眼肉茶,都十分足料,饮落去好润喉清甜!然后就问我地可以开始食未。人齐啦就食啦!😋先黎一啲蚬先!姐姐会帮你落窝面蒸,放好timer,够钟会帮你上碟!🤗而个粥底亦一早set左喺底,所以订枱前都要拣定⋯啲蚬蒸左分黎钟已食得!一开盖𠮶下啲蒸气好香!肉质鲜甜,一啲都冇过熟、肉又嫩又有汁!唯一我有一只有沙未咬清,但我见我啲friend𠮶啲都冇沙,咁我

喷水贝壳

啲蚬蒸左分黎钟已食得!一开盖𠮶下啲蒸气好香!肉质鲜甜,一啲都冇过熟、肉又嫩又有汁!唯一我有一只有沙未咬清,但我见我啲friend𠮶啲都冇沙,咁我食左5-6只都系一只有沙,可接受!
蒸海虾、喷水贝壳、贵妃蚌、鲍鱼

由于太多美食,只能夹埋啲相一齐po🤣
第二味系到蒸虾!好大只呀!又系蒸几分钟就又食得,我地又食又倾我觉得阿姐好似好快手咁,要我地食唔停🙈😆
哗!啲虾🦐又系好弹牙既肉!又系劲甜!男友话系海虾黎的,啲肉先会咁结实💪🏼
第三味就系贵妃蚌啦!呢个真系不得了,一人一只蒜蓉粉丝蒸,只蚌好大只,唔好讲个壳几大,系只蚌有差唔多我手掌咁大🖐🏼厚度又唔会太厚,所以肉质甜又有鲜味、加埋少少蒜蓉提升左个香味但又唔会太抢!粉丝索左啲蚌汁!呢个真系满分💯👏🏼👏🏼👏🏼
贵妃蚌
花螺

次后就到花螺,虽然佢偏细只,但胜在近新鲜同干净,了出黎个尾都冇好深色既屎,唔知系咪因为佢够「后生」定啲水质够干净,讲真,食到螺呢,我先点左少少豉油,因为样样海鲜都好鲜味!😍👏🏼👏🏼👏🏼
下一味系个鲍鱼,呢个就相对普通,佢拆左壳切左一掌先同你蒸,所以蒸左分零钟已食得!不过鲍鱼味就唔系话好重、食到暂时唯一一样有少少野可以挑剔的,就系鲍鱼食落口有少少淋左。但鲜味仲好高既~
什菜配龙趸、手切牛肉、滑鸡什菌、

食到呢度其实饱左一半,但其实啲重份量既先而家开始!下一味落既系龙趸!而且唔只有鱼,仲有好多菜心同翠玉瓜,所以除左食蒸海鲜都仲有好多蔬菜🥗😂讲返个鱼,佢切块件件都好巨、肉质都系个句,真系弹牙又滑又有鱼既鲜味😋🌊同埋佢呢个龙趸每人为返有3大件,再加埋D菜,食完呢个鱼都真系好饱! 因为其实佢既份量都唔细,我地又带左支日本既桃酒来送海鲜🥂🍾
话时话,呢度自备酒水就当然冇问题之余,佢地仲唔收开瓶费! 天啊,冇加一冇开瓶费,但其实又可以免费畀埋冰桶、杯等等,仲要其实个姐姐都好好服务!👏🏼👏🏼讲到呢度,个姐姐就问我地有冇人今个月生日,如果有就会送多一个寿包 😆不过佢会要你show一show身份证畀佢睇一睇! 仲有生日礼物,呢间野其实都几良心啊~😂🤤
蒸蟹配墨鱼丸及猪皮

去左个toilet break返来原来已开始蒸蟹🦀仲要加埋佢地自家制既黑松露墨鱼丸! D蟹虽然唔大只,目测就3-4両左右啦,但蒸落好鲜甜! 另外每人都有2-3粒墨鱼丸,墨鱼味好香,不过黑松露其实就冇咩特别。呢一道菜仲有个亮点,就系佢连埋D猪皮一齐蒸! D猪皮本身好爽口,索埋D蟹汁好甜! 我男友都忍唔住同姐姐大赞个猪皮好得👏🏼👍🏼👍🏼
蒸蟹 x黑松露墨鱼丸x 猪皮

话哂都食左7样海鲜,跟住佢就到肉同菜,先有一道手切牛肉~🐮原来牛肉都可以咁蒸 而且蒸既时间一定要够短,每边30秒左右就刚好上碟,而且佢又系好有份量,每人都有2-3块 一入口D牛肉一D筋都冇,但又有赵劲! 🤓
牛之后就有鸡,佢呢个什菌蒸滑鸡真系好夹,D鸡蒸到刚刚熟,一D都唔鞋,真系大胆讲句冇牙都食到!🐥😋而且鸡味好香,完全冇任何雪味,而且系香港可以食到咁好食既冰鲜鸡真系唔多🙈😆
系开粥食之前,仲有一味什菜,有南瓜、萝卜、蕃薯同马蹄,样样都洗同切得好干净,食落都好甜,只有蕃薯比较冇咩味。而且真系跑到上心口了🤓但又唔可以唔食下佢呢个吸收哂所有海鲜同肉既精华既粥~
菜干排骨粥

我地拣左菜干排骨粥,粥底都系要喺订枱时拣好,今次呢个菜干粥好啲菜干味香得来好清甜,虽然食到真系好饱,但点都要试少少,然后食唔哂都可以带走。
寿包
脆皮地瓜丸

最后就有个炸地瓜丸,连埋送既「寿包」,原来系会送一人一粒、而且系公仔一样架!🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♂️有男仔女仔样,一个莲蓉一个豆沙
但个炸地瓜丸真系不得了,外层系炸粉包蕃薯皮,入面系芋泥!而且个芋泥好香呀!系我地细个食菲律宾运返黎𠮶啲芋头雪糕既香味呀!😍😍😍😂😋🤤🤤🤤
真系好好食!几饱都要食!而且咁饱我地都系再加多几粒!
讲真,呢餐饭真系饱到不行了,还好唔太多肉同埋唔油,所以落左枱就唔会话好辛苦🙈🤣一间私房菜做到啲野咁好食、材料新鲜、地方干净地点又方便,服务都咁好,最重要系价钱真系好抵食,性价比极极极高!蒸蒸日上,I’ll be back! 😍🤓😋💯💯💯💯👍🏼👏🏼👏🏼👏🏼
每位$330(蒸蒸日上)
(免收加一,只收现金)
喷水贝壳,扎扎跳海虾
蒜茸粉丝蒸贵妃蚌,
野生花螺,大莲鲜鲍鱼
游水龙趸斑
生猛靓海蟹,黑松露墨鱼丸
手切顶级牛小排
农场走地鸡