2020-05-27 2501 浏览
朋友两个月前食过推介比我,佢话任食火锅黎讲好正,但当晚得两三枱客,武汉废炎真系害人不浅,希望火锅店可以挨得过。今晚终于黎食,竟然全场爆满,好彩有订位。任食火锅原价$288,另加酱油费同加一,唔平架,好在星期一至四有7折,星期五至日都有8折,折后价都算合理d。汤底选择都几多,加$20叫左鸳鸯锅。四川麻辣汤好多香料,唔会得个辣字,想有少少刺激但又唔太食得辣ge人建议拎走辣椒,因为会愈滚愈辣。虫草花鸡汤几清甜,鸡件都几多,虫草花好弹牙。全部汤都系真材实料落足同心机煲出黎,同现成汤包开出黎ge差好远,饮完唔颈渴。部分员工系听障人士,要用平板电脑落单,有得拣半份、全份或件数,几方便,上菜快,冇漏单。除左任食款式之外,每枱会送一份海鲜拼盘同顶级牛颈肩肉,全部海鲜都好新鲜,蚬无沙,虾、带子同鱼腩都好甜,颈肩肉牛味颇浓。肥牛唔会肥到白色多过红色,牛味不错,我觉得好食过牛颈肩肉。黑毛猪都几正,无猪膻味,切得够薄,入口即溶咁滞。叫左几款即炸食物,上枱热到滋滋声,咸蛋炸鱼皮铺满咸蛋黄劲惹味,响铃加左紫菜唔会太单调,白烚午餐肉咪搞我,但炸过就唔同讲法,浸一浸麻辣汤好好食。除左汤底系厨房即日煲之外,仲有几款唔系

除左汤底系厨房即日煲之外,仲有几款唔系现成货嘅手工食品,虾子虾滑、蟹子墨鱼滑鲜甜弹牙。黑松露虾蟹饺带淡淡黑松露香气唔会太抢,不过芝士紫菜虾蟹饺味道就冇乜特别,两款饺嘅皮都烟韧唔易烂,好食。

汽水纸包饮品任拎,仲有竹蔗茅根水任斟,竹蔗水好清润唔太甜,生津解渴,打边炉岩晒。

📍点锅
旺角西洋菜街1号兆万中心3楼301舖