2022-02-18
入到长洲唔好净系食例牌野都要试新野系列我经过嘅时间撞正午餐时间,餐厅坐满人,但见到佢好似几好食等咗大概5分钟左右就有位。佢呢度系先落单俾钱有人送餐俾你,cafe唔算好大, 但有室外同埋室内坐,当天我就坐咗喺室外,感觉舒服啲。而餐具同埋水就系自助嘅,乐园单之后隔离有得拎。牛油果酱蟹肉焗薯 $138同朋友都系牛油果爱好者,突然间谂起睇咗一篇文章表示食牛油果会令皮肤更年轻,所以唔使认老住☺️当你以为一个焗薯要呢个价钱好贵,其实佢里面仲配左烟肉,香肠,炒蛋,罗勒酱焗蕃茄,酸种面包同沙律。简直系All day breakfast,但系其实佢真系有正宗嘅All day breakfast 食架。其实我见到好多人食呢个,同埋上网睇呢个都系推介,再加上自己好钟意食牛油果所以叫。无论卖相定系未到我想讲好出色,系我有史以来喺香港食过最好食嘅all day breakfast,同最好食嘅焗薯。首先酸种面包配有牛油,面包好脆。炒蛋如果转滑蛋我会觉得更出色,但系炒蛋都唔差,睇得出佢系用靓蛋,份量都几多。烟肉佢唔会整到好硬,可以接受。蕃茄好新鲜好juicy,上面有百里香同芝士,放落口爆汁。沙律菜配左红菜头,酸酸地嘅
牛油果酱蟹肉焗薯 $138
首先酸种面包配有牛油,面包好脆。炒蛋如果转滑蛋我会觉得更出色,但系炒蛋都唔差,睇得出佢系用靓蛋,份量都几多。烟肉佢唔会整到好硬,可以接受。蕃茄好新鲜好juicy,上面有百里香同芝士,放落口爆汁。沙律菜配左红菜头,酸酸地嘅感觉几好,反而好开胃。焗薯系一般嘅焗薯,平时我哋食佢就喺上面放啲配料,而今次食觉得出色嘅原因系佢做到好似让薯蓉咁,好花心机❤️ 因为咁食落去唔会话好硬,更加容易食我同埋口感都更加好,叫得牛油果蟹肉,佢有牛油果又有蟹肉,系真蟹肉,点解咁讲,因为真系食到平时蟹脚中间唔食得𠮶啲,即系证明又系人手野,到底佢哋要花几多心机,但真系好出色,呢个价钱真系平民价,嚟到长洲唔使净系食糯米糍同鱼蛋啦
Black鱼仔竹炭汉堡 $72
鱼仔食鱼仔🤣鱼仔系长洲特产,其实真系第一次食汉堡有鱼仔,几特别几新奇,估佢唔到又真系夹到,再配左啲炸蒜,令到个汉堡好香。汉堡肉粒粒分明,唔过熟而且食到而家制嘅肉粒口感,即系又系心机嘢自己整,到底呢间餐厅几有爱❤️
汉堡仲配咗薯条🍟
薯条份量都几多,仲要系粗薯条,食落去似系自家制,花咁多心机我真系谂唔到咩原因唔帮衬,咁有爱嘅一间餐厅,极讨我欢心,唔好以为你啲心机嘢乐园单之后好耐先食到,等嘅时间都唔算耐,真系同平时食Cafe差唔多时间。最紧要出面要食到呢啲心机高质汉堡餐真系一定唔止呢个价钱,佢哋真系好平民。
如果唔想食薯条仲可以加$8转返薯条或者加$10转沙律菜。
蜜糖芥茉脆条 $30
店员同我哋讲清楚系送走小食惊我哋落错,虽然我哋冇叫酒,但系我本身好钟意食所以叫🤣
整体来讲下次如果嚟长洲我会再帮衬,因为真系好有爱好有心机嘅一间小店,而且可以坐低慢慢食,享受一下喺长洲嘅慢活,感觉好chill