2024-09-18
今日系中秋节的假期,一早起身就同朋友一齐去踩单车,喺沙田早餐就出发,一路途经大埔又去到马鞍山,途经马鞍山有一间近海边嘅酒店,踩单车嘅时候见到酒店里边有间酒楼,时间已经去到中午,一班朋友都决定,不如去饮茶,啲同事好好,见到我哋有单车,就俾个地方我哋摆好,实在太窝心,酒楼里面见到全场爆满,相信呢度啲嘢应该唔会太差,我们实在太肚饿,叫咗好多点心其中有一个点心实在令我不得不提,因为真系超好食就系怀旧千层糕,实在系以前细个食嘅味道,一唔一样,我都食过好多间嘅千层糕,呢一间系最有细个食从前嘅味道,讲到呢句说话,有暴露了我的年纪,希望同我同年纪的朋友,介绍吓俾大家,回忆一下,现在实在好难揾到类似呢啲味道啲怀旧点心,还有我以为酒店嘅酒楼会系好贵,点知原来又系草根价钱,住在马鞍山的人,实在太幸福了,有间咁好味的酒楼,坐得舒服,又有海景,又唔需要同人搭枱,当然仲有好好食嘅食物,埋单之后走的,公关姐姐还介绍我们下次晚饭来吃饭,有晚饭优惠惊喜,我睇完之后,二话不说,就订咗下星期了,分享俾大家喜欢食好西嘅朋友