2021-05-23 1273 浏览
佛诞假期,朋友约埋一齐食下lunch,我哋㨂咗乐富呢间餐厅,地铁站附近大家都方便,之前我有入过去视察环境,感觉空间感非常好,舒适宽敞,最适合大家坐低倾偈,享受美食,有慢活生活既感觉。因为假期原因,1点已经排晒长龙,好彩我哋一早喺Openrice 订咗位,登记安心出行就直接入坐,幸运地安排咗坐喺阁楼位,好似只有4-5张枱,好安静舒适,只是我哋太耐无见话比较多,呢日我哋足足倾咗5个钟到晚市先走,疫情下真系难得有个咁好既地方,其间员工用餐休息都喺呢度,我哋可能占用咗佢哋既用餐空间,感谢餐厅员工体谅畀我哋可以尽情享受。我哋叫咗lunch set share猪肉,鸡肉,意粉,薄饼,样样都试下。餐汤为南瓜汤,浓而不腻,而且混合有面包脆粒增添层次,再配埋两细块法包加黑醋榄榄油一流😋香烤猪里肌配薯条沙律菜,调味及酱汁一应俱全,好体贴,薯条外脆内食到薯仔原味,猪里肌不会过火,烟靭度刚好,加入柠檬汁中和肥腻感,沙律菜为火箭菜加蕃茄仔新鲜可口。辣肉肠芝士薄饼,个人不是薄饼爱好者,食咗一块料足,饼底不厚不薄,一个人要食晒呢份薄饼真系有难度,一齐share就啱啱好。特色烤鸡半只上,对于刀工唔好既朋友,可能比较考
南瓜汤
香烤猪里肌
辣肉肠芝士薄饼
特色烤鸡半只上,对于刀工唔好既朋友,可能比较考功夫,如果独食就可以粗爆点手撕,原汁原味,鸡肉嫩滑唔会嚡口,赞!
特色烤鸡
卡邦尼手工意粉,呢个份量一个你食可能啱啱好,我哋share只能每人细尝,好浓厚既口感,柠檬汁可以中和肥腻,总觉得好贴心,再配少许烤肉条唔单调。
卡邦尼手工意粉
餐跟百香果水果茶,忘记影相,因为我想试甜品,所以无加钱叫咖啡,留返下次。
甜品我㨂招牌tiramisu 感觉饼底可以再多点,个人喜爱,cream cheese比例比较多,面头既朱古力粉大家食时要小心点好容易呛到,先用匙羹压下再食会好点。
招牌提拉米苏
极力推荐畀大家既一间餐厅,平日lunch set仲会再平啲哦,而且无咁多人哦😋
2021-05-19
南瓜汤