2021-04-06 353 浏览
今日响尖沙咀好想食乌冬,上 openrice 睇左成个尖沙咀都无似样乌冬专门店,最后好唔好彩咁拣左依间黎试,系好不幸嘅一次。去到门口见到门面睇格局都已经觉得伏伏地,英文名叫 mochi cafe, 完全唔关事,墙上有可口可乐套餐果 d poster, 我心谂,乜依间系茶餐厅? 不过都硬著头皮入左去试。。。一入到去店员即刻叫你嘟安心上路,要主动问先可以填收埋左嘅个人资料板,注意系资料板,姐系我系睇到晒之前客人嘅资料。(此处不予置评,读者请自行评价) 坐低睇餐牌,第一个感觉就系贵。。。(响依一步我先不论食物质素) 普遍 items 都系90蚊上下,仲要加一。以及有第二个伏味浓嘅位: 餐牌上每一项都有两个 option: "手打"乌冬,同埋贵几蚊嘅稻庭乌冬。试问好地地你个乌冬正正常常,点会要分两款比人拣。所以潜台词系,我个"手打"乌冬系垃圾黎好啦到我落 order, 咁我紧系几大都嗌稻庭乌冬,店员竟然同我讲无,"手打"乌冬 o唔 ok? 我心谂,你有半个 menu 都系稻庭乌冬,你竟然响我想嗌嘅时候先同我讲无?好。咁无计,最后我同友人都迫住拣左 the other option (aka

不过都硬著头皮入左去试。。。

咁无计,最后我同友人都迫住拣左 the other option (aka 垃圾), 分别嗌左照烧鸡扒同埋豚肉(四块) (ps: 佢 menu 真系有括住写四块,唔知系咪试过比人投诉点解得四块?), 两个都系配鱼介猪骨汤。

好啦终于上菜,卖相绝对称唔上吸引,石锅碗边一圈有好多万年渍,汤就渣渣声咁滚紧,起晒泡咩都睇唔到,面头有一只生鸡蛋同一堆豆苗。相就无啦,因为我果时都未嬲到打算上黎写食评,所以无影低。

豚肉:正常,有四块。

鸡扒:大尾督果类 bbq 放题嘅冰鲜鸡扒质素,暂时忘记价钱嘅话系可接受。

乌冬:正如我所讲,嗌嘅时候我已经预左系咁上下。
汤底:
重点重点重点。重。点。 我有理由相信成个汤底根本系用饱和嘅盐水浆滚出黎,无鱼介味无猪骨味,只有咸,好咸同极咸,系咸到苦,咸到辣,根本咸到条脷都坏埋。
同碗野搏斗到一半真系顶唔顺,想问店员拎两杯水回回血,佢拎到黎,杯水 d 烟仲多过碗面。日本餐厅你比滚水我?你唔问埋我想饮香片定铁观音?最后将计就计,成杯水倒落个乌冬度做稀释,好过无。
食完依碗野之后我可以讲系正式患上 ptsd, 对于咸味嘅食物我感到绝对恐惧。食完之后我成日饮左好多好多水,但都仲不停觉得自己成咀都系咸味。

总结
先讲少少题外话,香港不乏一种茶餐厅,佢地入面咩都有得食,除左正路果 d 常餐特餐小炒,会连日式拉面乌冬,云南米线,海南鸡饭,马来咖哩,珍珠奶茶等等等等都有,总之就咩都有得食。出到黎嘅食物质素好多时都强差人意,依种茶餐厅响我心目中就系饮食界嘅陈百祥,食物系唔专业,唔正式,唔入流嘅。

而今次好遗憾地,依间响 openrice 有四百几个伸脷(我没有在暗示什么), 评为必食"日式餐厅"所煮出黎嘅乌冬,系比陈百祥煮出黎嘅更差! 系足足差到我咁大个人要专登上 openrice 开 ac 写依篇千字处女食评。

食评写到依度,最后借位一问,大家有好嘅心理医生以及洗肾介绍吗?多谢。
滚水
2021-04-06