2023-02-10
约咗朋友嚟淘大睇戏,开场前先去附近揾个地方医肚。朋友想食海南鸡,带咗我嚟商场地下呢间「栢档极品海南鸡饭」。餐厅主打海南鸡,另外亦有卤水元蹄、肉骨茶、手剁鱼香肉饼、秘方卤烧猪颈肉饭等供应,选择都算多,而且部分更设有轻量版本,啱晒啲比较细食嘅人士。朋友拣咗个极品海南鸡一人套餐 ($83),而我就点咗香煎手剁鱼香肉饼饭 ($64) 同 肉骨茶 ($52),一于齐齐开心 Share。个一人套餐嘅阵容都几丰富,有皇牌靓汤、极品海南鸡、健康翠绿时菜、鸡油香饭同迷你雪米糍。皇牌靓汤真材实料,内有南瓜、粟米、红萝卜和猪骨,汤身热辣辣,味道非常清甜,绵密滋润,鲜味十足,而且饮得出无落味精。 海南鸡选用三黄鸡,食落肉质好嫩滑,外皮富弹性,鸡味亦很浓郁,入口啖啖肉。特制嘅三色酱更系灵魂所在,用嚟配海南鸡,更添滋味!伴吃嘅油饭亦做得好有水准,饭粒饱满、香气十足,但食落又唔会太油腻。跟餐仲有碟色泽翠绿嘅蚝油唐生菜,入口非常爽甜。至于另一客香煎手剁鱼香肉饼,味道亦不错,底面都煎至金黄焦香,食落肉质好松化,咸淡得宜,细嚼下更可尝到淡淡鱼香,十分美味。单点嘅肉骨茶,份量亦唔野少,大大碗,用料十足。先尝一口以玉竹、党参
单点嘅肉骨茶,份量亦唔野少,大大碗,用料十足。先尝一口以玉竹、党参、圆肉、红枣和杞子熬成嘅汤底,药材味啱啱好,带啖啖回甘,很容易入口。
排骨炆得好腍,一咬就骨肉分离骨,加上索汤一流嘅豆卜,最佳配搭。