2023-01-11
农历新年就到喇!又系时候同屋企人食团年饭,今年我就拣咗去尖沙咀食上海菜,做节紧系吾可以马马虎虎,所以我就点咗个极尚盛宴四人餐,实行食豪啲。极尚盛宴四人餐云吞鸡炖汤鸡汤呈奶白色,味道浓郁,鸡肉够嫩滑,一人一盅,原汁原味。精选沪式凉菜拼盘拼盘有五款经典沪式前菜,有镇江肴肉、皮蛋豆腐、蒜蓉拍黄瓜、四喜烤麸咸同花雕醉鸡,有齐晒我钟意食嘅前菜,真系好开心!花雕醉鸡一口咬落去已经好香酒味。镇江肴肉晶莹通透,口感又香又滑,吃时蘸少许镇江醋,丰富味道又可平衡油腻感,酸酸甜甜好开胃。四喜烤麸咸中带甜,配料有香菇、云耳、花生等等,口感丰富。皮蛋豆腐面层铺满肉松同皮蛋,下面系一片片嘅滑豆腐。蒜蓉拍黄瓜蒜味香浓,口感爽脆清新。招牌蟹粉小笼包蟹粉小笼包即叫即蒸,味道鲜美,皮薄馅靓,一口咬开汤汁就流晒出黎。鸳鸯河虾仁(清炒/ 黄金)虾仁一半系清炒,一半系黄金,清炒炒得好剔透,入口肉质弹牙,而黄金就好香咸蛋味,咸蛋黄口感幼滑,真系好邪恶,清炒同黄金都各有特色。红烧带骨元蹄猪皮软滑而富弹性,口感肥而不腻, 猪肉肉质松软,店员仲会俾埋刀叉,可以慢慢享用。蟹粉炒年糕上海年糕口感烟韧,蟹粉鲜味极之浓郁,令人不禁一口接一口。
极尚盛宴四人餐
云吞鸡炖汤
鸡汤呈奶白色,味道浓郁,鸡肉够嫩滑,一人一盅,原汁原味。
精选沪式凉菜拼盘
招牌蟹粉小笼包
鸳鸯河虾仁(清炒/ 黄金)
红烧带骨元蹄
蟹粉炒年糕
上海年糕口感烟韧,蟹粉鲜味极之浓郁,令人不禁一口接一口。
金瑶烩菜苗
菜系用咗菠菜,上面铺满瑶柱丝,用料豪不吝啬。
老坛酸菜鱼
鱼片又嫰又滑,份量十足,汤头辣度刚好,薯粉入口弹牙,索晒汤汁嘅味道,越食越开胃。
姜茶汤丸
姜味浓郁,芝麻汤圆流心又香又滑。
高力豆沙球
高力豆沙球即叫既炸,口感绵密,甜度适中。