2016-10-06 111 浏览
私房菜我都系食过一至两次,但系第一次嘅经验比我真系觉得有啲私房菜根本就唔系咁好食,我第一间去试嘅私房菜净系讲个炖汤,𠮶啲肉,完全都系未飞水,仲有啲肉嘅潺喺度,令我记忆犹新,所以对私房菜,其实唔系有好大嘅好感。但系今次朋友有推荐呢间私房菜,叫我一定要食,如果唔食讲到好似会后悔咁样,依家谂返转头,其实唔识真系会后悔,哈哈!每个人对私房菜嘅要求,同埋定义都唔同,而我对私房菜嘅要求就起码系一啲我平时出面食唔到嘅嘢,同埋系𠮶个师傅嘅撚手小菜,系要好有信心去做𠮶道料理出嚟。@柚子醋扒吞拿鱼柚子醋系用日本出产的, 本身稀嘅柚子醋,再经煮过淋上一件件切好咗嘅吞拿鱼上面,吞拿鱼嘅四边都略为煎过。味道酸甜,开胃。@青榄雪梨炖猪展有阵时啲汤有冇加到味精,其实真系一饮就知道,完全呃唔到人,呢个汤饮落去就真系冇味精嘅感觉,第一口嘅感觉就系有猪展嘅味道,然之后青榄同埋雪梨嘅味道会慢慢渗出嚟,愈饮愈有味,而且味道鲜甜。@牛油法包伴老虎虾亮点之作!净系睇只老虎虾已经够晒吸引,又大只,又厚身,再讲埋佢嘅质感,佢咬落去超级爽,爽到质感简直有啲似龙虾。而味道就有好重的牛油味,食落味道亦中亦西,非常之有创意。再加埋预先用牛油

@柚子醋扒吞拿鱼

@青榄雪梨炖猪展

@牛油法包伴老虎虾

而味道就有好重的牛油味,食落味道亦中亦西,非常之有创意。再加埋预先用牛油焗嘅法式面包,再点上牛油的汁。整个配搭极具fusion 创意。最难得系fusion得嚟又好夹。(你话人生如果成日遇到d甘夹嘅人,你话几好!)

@黑松露片彩椒炒日本元贝
碎嘅黑松露真系食得多,一片片嘅都系第一次食,原来一片片食落去𠮶种味道有少少似菌类,但又不失本身的香气。

元贝好大粒,肉质好弹牙,虽然经点烹煮,元贝本身嘅鲜味亦保留住,唔会因为经过烹煮而流失。

@兰度炒乳鸽片
炒猪肉片,炒牛肉片甚至炒鸡片就系见惯不怪,乳鸽片真系非常特别。但有意想不到嘅收获,估唔到佢嘅口感有少少似鸡肾,但肉嘅质感嫩滑,亦有乳鸽本身嘅肉味。

兰度为美其名,其实系芥兰最幼嫩嘅部份,食落去完全渣的感觉,够唒爽口。

@金榜酱稻庭乌冬
起初都唔知金榜酱系乜嘢嚟,原来金榜酱系一啲类似XO酱再加埋唔同嘅配料炒成,制法极具功夫。而味道有少少似喇沙嘅味道,但系佢来得更加浓,同埋个辣会在进食后慢慢渗出,唔会被辣味盖左原有嘅味道。

唔好睇佢每样嘅都好精致,怕会唔够饱,其实食到差唔多三分之二嘅时候已经有7成的满足感。况且呢到嘅食物我可以讲话系重质必重过量。

再提当大家呢一样野,呢度嘅菜式通常都系由厨师推介,如果有兴趣只需要WhatsApp或者打电话话比餐厅知道你大概几多位,厨师就会帮你安排一系列嘅菜式再俾你过目,无问题嘅话呢就按照而出,如果有问题亦可以按照客人嘅需要而改变架。

(因为真心嘅好食,真系好想用几百字来表达拒嘅好,想同你地分享,但奈何小妹文笔未有甘厉害,希望短短呢篇可以令你地心同我受喇,嘻)
  • 牛油扒老虎虾
  • 柚子醋扒吞拿鱼