2008-02-21
寻晚去食饭,真系食到一肚气!叫个阿姐落order,分别要左咸肉、叉烧肠粉、自选汤粉、汽水。先讲自选汤粉,个餐牌写「面或米粉二肉一菜$22」,然后下面分开肉一栏菜一栏,系肉果度写「任选一款」,系菜果栏又系写「任选一款」,咁咪即系一肉一菜?由于系咁,我问阿姐,系选一个肉定两个肉,佢竟然用好差既态度答我:「写到明两肉一菜架嘛!梗系呢度两个,呢度一个啦!」明明系佢自己写得唔清唔楚,仲要走黎话我,而且个态度差到好似话紧我唔岩咁!其次,叫饮品时,问阿姐,有无健怡可乐,佢唔知,要走去问厨房,结果系无;再问有无无糖可乐,唔知,又问,又无;咁都合理。于是我地话要忌廉,因为餐牌有一项系忌廉,同可乐分开既,咁即系肯定有啦,但个阿姐竟然答:「唔知有无,问下先!」结果当然系有啦!但系叫个汽水搞咁耐,又乜都唔知,点做落单呢?更甚者,讲咸肉、叉烧肠粉、汽水,我地见到餐牌上个价钱分别系$8、$8、$5,点知佢落单时写$9、$9、$7,我地出声,个阿姐唔知头唔知路,问一个厨房阿哥,个阿哥竟然话:「果个有英文既餐牌唔系架!中文果个先系真!」下?咁都得?跟住我地对比两个餐牌,真系发现价钱唔同!然后个阿姐又好手快咁抢走左个有
更甚者,讲咸肉、叉烧肠粉、汽水,我地见到餐牌上个价钱分别系$8、$8、$5,点知佢落单时写$9、$9、$7,我地出声,个阿姐唔知头唔知路,问一个厨房阿哥,个阿哥竟然话:「果个有英文既餐牌唔系架!中文果个先系真!」下?咁都得?跟住我地对比两个餐牌,真系发现价钱唔同!然后个阿姐又好手快咁抢走左个有英文既餐牌,收埋左,一直无再拿过出黎!
我地讲左句:早知系咁就唔要汽水啦!咁之嘛,跟住佢地就无上任何食品黎,我地等左一阵,个阿姐竟然话:「咁仲要唔要咸肉、叉烧肠粉果的呀?」我地话要,佢先整番俾我地,激死!
然后讲食物质素,咸肉同叉烧肠粉都好普通,唔系特别好味,叉烧又少,但系最唔掂系个粉!一上黎,个碗里面的粉同送系大兜乱,好似俾人摷过晒咁,好核突,然而仲要俾错送!我地点左炸鱼片,佢俾左食粥果的鱼片,我地叫佢换,佢竟然唔愿意,唔理我地,我地再三叫,佢先至肯换,仲要等左好耐!
总之,食到一肚气,一定一定唔会再帮衬!!!!!
(以前去太子果间,明明好好,唔系咁,唔知解呢间会咁!)