2022-09-05 144 浏览
警世,千其千其唔好去食,中大大大伏!今日,我和同事叫了三碗外卖自取,我𠮶碗系蕃茄麻辣米线加($12)牛柏叶、($9)厚海带、($18)卤肥肠,嗌外卖时老板娘话冇米线,转咗(12条)宽粉。话等15分钟,点知等咗25分钟。点知攞到返嚟一打开,我以为我𠮶碗俾人食过,份量劲少,张图系我打开盖之后未食就影:1. 毕出来嘅牛柏叶,$12嘅牛栢叶变牛栢叶丝,少得可怜,好似人地咬净加好考刀功啰切咁少条,喺香港未试过俾人咁样呃钱;2. 蕃茄汤底变咗牛骨汤底,冇心跟单整;3. 厚海带呢?成碗一条都冇!漏单!4. 肥肠呢?$18嘅肥肠得四块,又系细旧到不得了!5. 真心,成碗都唔好食!好似食紧厨余!于是,我放工去呢间铺头问佢,一个带有内地口音嘅老板娘埋紧数,好唔礼貌咁回应我:牛栢叶煮咗就会缩。我话:咁你缩到成条丝咁,系咪违反餐单商品说明呀?你应该写牛栢叶丝,同埋份量少到边个会用$12去加呀?过程虽然佢肯俾返漏单嘅海带钱,但语气非常不客气,好心佢做街坊生意就唔好咁「漏单、呃秤」啦,重点又唔系好食㖞!论质素、服务、性价比,绝对系西环最唔值得去的小店。除非你想俾$55食「少少少宽粉同幼到头发咁嘅牛栢叶加难食肥肠」

2. 蕃茄汤底变咗牛骨汤底,冇心跟单整;
3. 厚海带呢?成碗一条都冇!漏单!
4. 肥肠呢?$18嘅肥肠得四块,又系细旧到不得了!
5. 真心,成碗都唔好食!好似食紧厨余!

论质素、服务、性价比,绝对系西环最唔值得去的小店。除非你想俾$55食「少少少宽粉同幼到头发咁嘅牛栢叶加难食肥肠」啦!

牛栢叶海带肠肠麻辣宽粉
2022-09-05
30 分钟 (外卖自取)