2018-09-05 166 浏览
开心星期五系应该放任一下食豪d,奖励自己🤭朋友推介呢间位于中环既泷,话呢到既tempura十分味美,而且环境好好。 果然无推介错,餐厅环境感觉好private,唔太大唔会好多人,食物质素高,食材新鲜👍🏻👍🏻红衫鱼天妇罗配海胆汁海胆汁用新鲜海胆打成汁淋上新鲜炸起既红衫鱼天妇罗,舌尖的享受🤤 红衫鱼鱼味偏淡但炸得好好食海胆汁十分鲜甜👍🏻👍🏻👍🏻秋刀鱼天妇罗主厨话得佢会将秋刀鱼做成tempura,第二度食唔到🤭 加入左紫苏叶同梅酱,将秋刀鱼卷起再炸到三成熟,味道出奇地夹同好食,梅酱酸酸地更能带出秋刀鱼鲜味🉐🉐🉐全部天妇罗都系师傅即制即炸,所以十分新鲜!虾天妇罗🍤粉浆好薄,虾唔大只但尚算鲜甜,沾上少少盐已经好出色虾头沾上咖哩盐,味道比虾身味道更鲜更浓😍蚝天妇罗用左青椒承住生蚝再炸,青椒可以兜番住蚝汁,更原汁原味唔需要沾任何调味料已经好鲜味蚝唔系炸至全熟,口感好好松叶蟹、海胆、蟹膏🦀海胆好鲜甜蟹膏好鲜甜松叶蟹好鲜甜捞埋黎食更鲜甜😍🤤北海道白玉粟米 - 生食粟米,好新鲜好甜☺️ 鸭胸 - 带酒味,肉味浓郁花螺 - 爽口弹牙,味道偏淡Main course - 熊本牛肉🥩左边三片系牛肩肉,用慢煮方式
开心星期五系应该放任一下食豪d,奖励自己🤭

红衫鱼鱼味偏淡但炸得好好食
海胆汁十分鲜甜👍🏻👍🏻👍🏻

秋刀鱼天妇罗

全部天妇罗都系师傅即制即炸,所以十分新鲜!

虾天妇罗🍤
粉浆好薄,虾唔大只但尚算鲜甜,沾上少少盐已经好出色
虾头沾上咖哩盐,味道比虾身味道更鲜更浓😍
虾天妇罗

蚝天妇罗
用左青椒承住生蚝再炸,青椒可以兜番住蚝汁,更原汁原味
唔需要沾任何调味料已经好鲜味
蚝唔系炸至全熟,口感好好
蚝天妇罗

松叶蟹、海胆、蟹膏🦀
海胆好鲜甜
蟹膏好鲜甜
松叶蟹好鲜甜
捞埋黎食更鲜甜😍🤤
松叶蟹、海胆、蟹膏

北海道白玉粟米 - 生食粟米,好新鲜好甜☺️
鸭胸 - 带酒味,肉味浓郁
花螺 - 爽口弹牙,味道偏淡

Main course - 熊本牛肉🥩
左边三片系牛肩肉,用慢煮方式烹调,加上蜜糖,味道清新,肉质极嫩
右边大旧d既系西凉,用碳烧方式煮至三、四成熟,牛既油脂味同肉味好重
🉐🉐🉐🉐🉐
熊本牛

荞麦面🍜
荞麦面黎自日本🇯🇵
口感十分爽口弹牙😍
简单加上萝卜蓉、葱、脆脆,味道已经好好
荞麦面汁清新唔腻,已经好饱都忍唔住食多两啖
荞麦面

炸蕃薯 🍠
蕃薯炸左一个钟连皮都食得😳 蕃薯好甜☺️
先沾上旁边既白兰地,再沾少少糖
入口带少少苦涩,食落带甜,苦尽甜来既感觉👍🏻🉐
炸蕃薯

蜜瓜 + 梨 🍈🍐
连生果都十分上等
蜜瓜原个切开
甜到好似浸左糖水咁🤤🤤🤤

只有三个餐比大家选择,全部食品均由主厨发板,上到去只要讲有咩唔食就可以
主厨发板多一份神秘感,食物逐件遂件上,会好期待下一道菜☺️
Tempura尤其出色🉐🉐🉐🉐
所有食材都经细心处理并十分精致