2021-12-18
以沙爹牛肉面驰名既慈云山煲仔荣记开左系旺角,每次经过都系见到长长既人龙,今次终于的起心肝去排,等左45mins有多,终于入座😅以香港怀旧既概念作主题,先讲佢门口顶上既竹棚都非常架势,又大又抢眼,入面其实好少位,店内既墙上都放左「煲仔荣记」既戏棚招牌,另一边墙就贴左「天下太平」既怀旧游戏,睇得出装修好花思沙爹龙虾汤牛肉面本身谂住沙爹都好重味,仲要拣其他味既汤底咁得意既,我就拣左龙虾汤,黎到其实都唔系好闻到沙爹香,食落沙爹味都系欠奉,龙虾汤底亦都系食唔出,反而就食到少少红色一丁既味道,$78红色一丁,极度失望招牌金蚝虾干煲仔饭煲仔饭制作需时,都要等一阵先有,金蚝味道都几香,虾干咸咸香香,送饭一流,一向钟意食饭焦既我,都觉得呢个煲仔饭既饭焦也未免太多了罢,白饭得好少,煮既时间拿捏得唔好,overcooked,真系咬到牙骹软沙爹牛面真系名过于实,最基本既沙爹味道都做得唔好,同价钱完全不相乎,好彩无嘥时间入慈云山试,系旺角都唔值排咁耐
沙爹龙虾汤牛肉面
招牌金蚝虾干煲仔饭