上环~基本上每个星期我都会去两三次,而孖沙茶餐厅我亦曾经路过呢间小店嘅门口好多次,不过每次喺午饭嘅时间,我都因为睇到孖沙门口𠮶条不死嘅人龙而令我却步,但今日终于都有幸入嚟一试,因为系下午茶时间,比较冇咁多人,我目测所见,呢度就系地方比较细,有4张大圆枱同门口两张嘅小方枱,基本上可以容纳大概廿几人同时用餐,呢度虽然麻雀虽少,但五脏俱全,真系乜嘢餐都有,原本嚟呢度想试三眼仔饭,但深知系下午茶时间,根本冇可能食到,唯有明天请早,我叫咗个孖沙餐A~沙嗲牛肉炒意粉+冻奶茶,total:$28蚊,碟意粉嚟到枱,真系闻到好香嘅沙嗲味,未食都已经觉得好吸引,虽然牛肉同意粉嘅份量系比较少,但真系好好味,意粉食落好juicy,牛肉软淋有牛味,再加埋杯冻奶茶真系冇得顶,奶茶~茶味够,奶嘅份量恰到好处,最重要系够冻,甜度适中,合格!(注:三眼仔饭嘅供应时间系每日嘅中午11:00点-下午嘅2:00点,但我个人认为,如果真系要嚟呢度食三眼仔饭嘅话,最好都系中午11:00点左右嚟食就最好,因为再晏d接近中午嘅时间就会开始出现人龙,人潮直扑埋嚟,令到用餐气氛相当紧张,另外一提~孖沙每日一到下午3:30分,所有厨房炒粉
,牛肉软淋有牛味,再加埋杯冻奶茶真系冇得顶
,另外一提~孖沙每日一到下午3:30分,所有厨房炒粉面饭就会全部暂停供应,只提供水吧食品,例如多士或者系公仔面之类,呢度有3个阿姐,全部嘅招呼态度都几令人满意,老板亦都好有礼貌,再一提~我睇过孖沙好多嘅食评,有好多人都话三眼仔饭嘅饭粒好硬身,但据我现场目测所见,原来全店系采用泰国顶级苿莉香米
,所以口感比较好,整体嚟讲孖沙比我嘅印象真系唔错,我已经将呢间小店列入我嘅个人食单之内
,最后结尾~我首推呢度嘅沙嗲牛肉炒意粉,三眼仔饭亦都当然系主角!
2018-10-31
  • 冻奶茶