同事住长沙湾,倾开计同我讲长沙湾有一个熟食市场,入面有间食任食海鲜蒸气锅好抵食,所以约咗个钟意食海鲜嘅朋友去试一试。入到熟食市场最顶层,揾到有一间叫《林洪记》嘅大排档,坐低后伙计介绍佢哋个蒸气锅+打边炉放题,每位$218免加一,哗真系抵到烂!因为呢个餐系包括圣子、鲍鱼、石斑、虫草滑鸡、牛、海虾(蒸气锅),再加两小时任点任食白色点餐纸𠮶啲海鲜,有蚝仔、炒蟹、丸𠮶啲。实在太抵食!支装汽水任饮!另外仲可以加$20就可以啤酒任饮,真系朋友聚会嘅好地方!蒸气锅海鲜:唔知系咪因为喺熟食市场嘅关系,近水楼台,感觉好新鲜真系即叫即㓥,石斑系好好味,虫草鸡系食得出新鲜鸡,鲍鱼十分弹牙,净系食头一part已经值回票价!打边炉放题:由于第一part已经食得好满足好饱(食左下午茶食唔到咁多),所以叫咗墨鱼滑、虾滑、蚝仔就饱饱!其实如果大食嘅话真系可以食好多野!同平时打边炉任食嘅选择一样咁多!总体评价系十分之抵食、海鲜全部都好新鲜,如果唔介意地方比较平民之外,呢个海鲜蒸气锅放题我会极力推介俾所有朋友!

2020-10-14
  • 蟹子鲜虾滑