2024-01-10 14 浏览
中式糖水舖就食得多,但好食嘅就得好少,今日咁啱俾我同男朋友揾到间好食嘅。呢间中式糖水舖叫星十五🧋位于尖东站B2出口附近,好方便🤩而且店铺环境干净企理,装修好靓,连盏灯都好有中式嘅感觉🧹我钟意食炖蛋,所以叫咗炖鸳鸯日本蛋,果然冇令我失望,超级大碗,而且好特别,层次分明,上面系蛋黄下面系蛋白,滑捋捋,口感好好!糖水就叫咗南北杏炖津梨🎖️南北杏炖津梨系一款既滋养又清甜嘅糖水,视觉同味觉都非常吸引人。喺这碗糖水入面,能够望见津梨嘅爽口细嫩,配上南北杏嘅朴实香甜,每一啖饮落去都感受到了港人对传统糖水嘅执著同热爱。津梨天然嘅果香味扑鼻而来,而南北杏则带来微微嘅杏香味,两者相辅相成,酝酿出一种淡雅而不腻嘅甘甜。从呢道看似简单嘅传统甜汤入面,感受到嘅系纯粹嘅自然之美,以及熬煮过程中南北杏同津梨释放出嘅丰富养分。暖暖嘅汤水饮落肚里,不单止能够缓解喉咙嘅不适,更多嘅系给予身体一份慰藉同埋能量。这款南北杏炖津梨喺口感上甜而不腻,完美咁打造出适合任何季节享用嘅滋味。特别适合作为饭后甜品,或者喺几个轻轻松松嘅时刻享用,喺繁忙嘅生活节奏中寻找一个味蕾上嘅慰藉。整体来讲,呢款糖水嘅调配既考究又富含情怀,正正体现咗港式
呢间中式糖水舖叫星十五🧋
位于尖东站B2出口附近,好方便🤩
而且店铺环境干净企理,装修好靓,连盏灯都好有中式嘅感觉🧹
这款南北杏炖津梨喺口感上甜而不腻,完美咁打造出适合任何季节享用嘅滋味。特别适合作为饭后甜品,或者喺几个轻轻松松嘅时刻享用,喺繁忙嘅生活节奏中寻找一个味蕾上嘅慰藉。整体来讲,呢款糖水嘅调配既考究又富含情怀,正正体现咗港式甜品嘅经典与真挚。
仲有各款嘅特色小食,包括港式咖喱角,外皮脆卜卜,浓浓嘅咖喱味,好香口!香脆粤式嫩云吞,非常足料,外脆内软,口感一流!沙姜玫瑰脆鸡球,好有咬口,口感好特别,而且价钱合理🌟