2021-10-26
大家有冇睇过 Netflix 的 The Final Tabel? 我好钟意呢个节目,全球极具才华的厨师争夺与世界顶尖大厨同坐一桌,其中一个参赛者Esdras Ochoa 原来在香港开了餐厅,而且专食Tacos!OMG真系好想试,墨西哥菜本身喺香港已经少有,成日想食但唔知去边好,俾我揾到 11 Westside真系好开心。weekdays的Lunch time基本上唔book枱都有位,set lunch只须 $108,便有三款tacos、chips同salsa!好抵!我哋两个人去食,一次过叫咗六款不同的tacos,另外加多个 Guacamole~Guacamole(牛油果酱)会即场喺你眼前制作,两个牛油果、辣椒、洋葱、青柠汁、盐、黑椒,两三下手势就整好,店员会先俾你试试味,想酸啲辣啲咸啲都可以提出,佢会再调味。我试咗一啖,先系尝到酸酸的青柠味,开胃!辣椒从后而来,我本身食得辣,完全接受到,一块Tortilla chip配一啖Guacamole,真系好正嘅前菜~六款taco分别叫咗猪、鸡、牛、炸鱼、虾及素的,每款都唔同味道,在这里只说部分。最钟意虾,啲虾用蒜蓉牛油煮过,酱料系墨西哥传统的
六款taco分别叫咗猪、鸡、牛、炸鱼、虾及素的,每款都唔同味道,在这里只说部分。最钟意虾,啲虾用蒜蓉牛油煮过,酱料系墨西哥传统的pico de gallo,主要系由蕃茄、芫茜、洋葱、墨西哥辣椒整成,辣辣哋嘅味道配埋芒果,有啲泰式感觉,出色。鱼的taco系炸鱼,一样系用pico de gallo,无芒果嘅,但因为啲酱整湿咗个炸鱼的炸浆,感觉上比虾𠮶款差啲。
烤猪用胭脂树的果实制作的香料腌过,有种独特的辛辣味道,配上菠萝的酸甜可以说是绝配。反而牛𠮶款啲牛肉味道太咸,个酱都系我哋本身分开叫的Guacamole,所以感觉上无乜特别。
食taco,我一定系落手食的,然后啲配料同酱必定流到成手都系(几小心都会有漏网之鱼),但呢个正正系食taco的精粹,要咁食先开心。
我食完一次已经想再去,点解要喺港岛西咁远!?