2016-01-20
呢几日天气越来越冻,放工真系想揾间暖笠笠既食店坐下,朋友提议不如食返碗拉面,就带左我黎呢间武士拉面,个名又几特别㖞,武士应该系日本先有😂 武士拉面附近成条街都系食韩国菜多,门口不起眼,给人有点隐世的感觉。店内有两名店员,一个负责招待客人,一个负责煮食。 坐位不多,只有10个,排排坐对住厨房等食。 拉面共有8款,全部分别在于汤底唔同,而汤底浓度,面条,同面质都可以自己选择。拉面名称全部都系以将军黎命名。 桌上放满调味料供客人调味,调味料全部店主自制,不过个人觉得汤底已经好浓,基本上唔需要调味已经够哂香。 想特别少少可以试试武士店长特制鱼油,入面见到有一条条沙甸鱼干,落完令到汤底更加香滑,拉面味道更鲜。 另外仲有一壶绿茶可以供食客饮用,开头望见到咁深色都估唔到系绿茶黎😂 丰臣将军拉面 (四国香葱油汤底) $98葱味好浓郁,钟意食葱既人一定大爱呢个味道,汤底饮落去唔会好杰,啱啱好,咸度亦都适中。 叉烧系半肥瘦,已经预先烧过,上面亦充满黑胡椒,令其更香口,而且入口即溶,得2块,如果多几块会更开心。成碗面都好惹味,唯拉面配既紫菜唔够脆,如果
丰臣将军拉面
丰臣将军拉面 (四国香葱油汤底) $98
成碗面都好惹味,唯拉面配既紫菜唔够脆,如果唔系更加高分。
足利将军拉面
足利将军拉面 (黑蒜油猪骨汤底) $98
友人拣左黑蒜味,味道比香葱油更加浓郁,黑蒜味好浓烈,亦都好香豚骨味道。我比较少食太浓味,所以个人还是比较喜欢香葱油味,觉得适合女仔食多d。
追加左每人半只糖心蛋,一咬落去就流心,蛋味不算好浓,甜甜地。配搭拉面一流。
问下店员点解汤底咁浓郁,原来每日下午落场时间汤底都不停咁煮,唔怪得咁正,食完呢餐成个人觉得暖哂。
呢间拉面系我食过咁多间以黎最浓味既拉面,钟意浓味的既人唔好错过。