一直想试sakimoto嘅面包,佢地制作面包嘅机器/ 工具/ 食材全部都系日本直送🇯🇵好似有助纾解思乡之愁🤤💭👼🏻🇯🇵最近用海港城coupon连环出击,买咗极生、极美面包,同埋7款面包酱返屋企慢慢叹😋饮食记录:⑴面包❶ 极生食パン面包材料不含鸡蛋🙅🏻‍♀️🥚但就落咁牛油🧀峰蜜🍯及北海道牛奶🐄一拎面包出包装袋,迎面扑埋嚟嘅就系淡淡嘅牛油味🤤摸落个面都算硬净,拍拍个面包,感觉有弹性🤤我无面包刀,只系用锯扒用嘅餐刀切面包😆因为佢外皮好实净,内里好绵密,都几易切👍🏻重点系好好味😻佢系好绵密带微微湿软感𠮶种柔软,牛奶味好重,基本上咩都唔洗搽就咁食都好好味😋😋😋有无coupon都一定会回购🤰🏻💸❷ 极美食パン面包材料不含鸡蛋、牛奶🙅🏻‍♀️🥚🐄 面包闻落微微带点酸味拍拍面包,弹性较极生食パン略为逊息,食落口感都无咁松软,口感无咁特别🤨⑵面包酱:试咗7款Sakimoto嘅面包墙,每款嘅奶味都几重吓🍼可以配合返无牛奶面包嘅极美食パン🍞😆以下系依啲面包酱喺我心目中嘅排名📊❤️🥇黑芝麻酱|黒ごま真珠黑芝麻同牛奶味都相当浓郁带点甜味,好易入口😋望住粒粒黑芝麻,相当治愈☺️ 🥈红豆酱|あずき珊瑚喺红豆蓉嘅加持下,红豆

饮食记录:

⑴面包

❶ 极生食パン
极生面包

❷ 极美食パン
极美面包

面包材料不含鸡蛋、牛奶🙅🏻‍♀️🥚🐄 面包闻落微微带点酸味

⑵面包酱:

🥇黑芝麻酱|黒ごま真珠

🥈红豆酱|あずき珊瑚
红豆酱配极生面包
喺红豆蓉嘅加持下,红豆同牛奶味大致取得平衡,质感丰富

🥉朱古力咖啡酱|オパラペール
朱古力咖啡酱配极生面包
咖啡味相对唔系好食得出,不过我估无人会抗拒朱古力😅

🎖 黄豆粉酱|琥珀きなこ
黄豆酱配极美面包
食到黄豆粉味嘅,不过牛奶味都系相对突出啲

🎖抹茶酱|翡翠抹茶
抹茶酱配极美面包
抹茶味偏甜嘅,如果你系偏好抹茶嘅苦味嘅要注意啦~

🎖开心果酱|ピスタチオペール
开心果酱配极生面包