2018-10-19
中环揾到依间餐厅食Omakase 「泷」地点位于威灵顿街非常方便,推门入去充满日式既装潢,墙壁有条非常生动既龙,对开就系一排可以望住厨师煮食既坐位,有点可惜我地被安排到较里面既位置我地简左以十款菜组成既Omakase $1480先付, 前菜 , 汤 , 刺身, 天妇罗, 合肴, 日本牛肉, 食事, 甜品先付酸汁配上洋葱萝卜蓉用牛肉卷著来吃,酸酸地几开胃前菜以秋天做主题,用左几片红叶🍁简单而又轻易突出主题鹌鹑蛋里面酿入海胆汁好鲜甜系口里面溶化,旁边仲有菱角、花螺⋯⋯汤好浓味既什菜汤,附上一只天妇罗虾🍤用左薄荷叶包住再炸,可以用黎点个汤食刺身深海既池鱼、油甘鱼、再由大/中拖罗组成;左至右淡味食到浓味,终于食到咩叫入口溶化既拖罗天妇罗🍤依到既天妇罗系唔洗天妇罗汁,而系用左自家制既萝卜蓉再加盐、咖哩盐、柠檬汗🍋配合黎食天妇罗虾厨师就叫我用咖哩盐,就连个虾头都炸到脆卜卜可以食埋天妇罗鱼就用白盐食,好鲜既鱼肉做到外脆内软既口感一边食天妇罗既同时可以食萝卜蓉解一解热气炸透既日本既红衫鱼上面加左海胆酱已经够味可以直接食;个海胆汁非常浓郁;原只连壳炸蚬,里面既蚬肉已经调味并切成粒粒,非常鲜甜合肴食左天妇
我地简左以十款菜组成既Omakase $1480
先付
酸汁配上洋葱萝卜蓉用牛肉卷著来吃,酸酸地几开胃
前菜
以秋天做主题,用左几片红叶🍁简单而又轻易突出主题
汤
天妇罗🍤
天妇罗虾厨师就叫我用咖哩盐,就连个虾头都炸到脆卜卜可以食埋
天妇罗鱼就用白盐食,好鲜既鱼肉做到外脆内软既口感
一边食天妇罗既同时可以食萝卜蓉解一解热气
原只连壳炸蚬,里面既蚬肉已经调味并切成粒粒,非常鲜甜
合肴
食左天妇罗之后就食清小小既食物~淮山好软淋入味
日本牛肉
用左连续三年冠军🏆熊本牛肉分别以慢煮同烧既方式去做,一次过可以食到2种口味,超满足
食事
烧焦既饭团🍙以梅冰上面再加上木鱼搞伴黎食,冰镇住烧过既饭团,口感非常特别,梅冰令胃口无咁腻
甜品
蕃薯🍠外层炸到非常脆口,沾黏白砂糖黎食,一试难忘
最后仲有日本梨同蜜瓜作总结,非常完满既晚餐,好精致既每一道菜式