简单未必系一件坏事 有时过于复化反而会破坏咗事情本身嘅意义。现今社会越嚟越多fusion菜,既有中西fusion,亦有西日fusion。 个人唔系唔欣赏fusion菜,但系对于传统嘅国家菜式或者小食亦都带有一种莫名其妙嘅喜欢。. 📍英国马莎喺香港都有一段时间,众所周知佢除咗买衫,仲有食物,不过佢喺香港有cafe又唔系大家都知 ,分别喺太古城同埋朗豪坊。 呢日喺旺角行街因为落大雨,所以入咗朗豪坊地库,见到马莎嘅食品部,门外就设有佢哋嘅cafe。菜式保留传统英文风味,由轻食,到比较heavy嘅主食都一应俱全。今日落嚟避雨又未食饭,见客人嘅菜式睇落都真系几吸引✨所以决定同朋友喺度解决我哋嘅午餐。. 🇬🇧英式烘饼配果jam及牛油好多时系佢哋食品部有售卖嘅食物,喺佢哋嘅cafe都会食到,就好似呢个烘饼,佢系马莎cafe新登场嘅食物, 睇落有啲似英式muffin同埋热香饼之间,从来未食过呢款咁特别嘅烘焙类食物,口感咬落有啲烟韧,有啲麦香,烘饼本身唔会太甜,适合配上任何可以搽面包嘅果酱、花生酱、蜜糖🥞佢好容易吸取其他酱汁嘅味道,令到成件事互相辉映,相得益彰。. 另外一样店员介绍我哋嘅系地中海拼盘呢个
🇬🇧英式烘饼配果jam及牛油
另外一样店员介绍我哋嘅系地中海拼盘
英式烘饼配牛油及果酱
呢个绝对系肉食者嘅大爱,拼盘入面有几款🥓肉类,如巴马火腿,意大利肉肠,另外仲有意式芝士、橄榄、阿支竹、蕃茄干、鹰嘴豆泥同埋中东面包。呢个拼盘款式好多,每一样食物对香港人嚟讲都比较陌生,或者成日会喺食品超市见到佢有得卖,但系又唔敢买返屋企,因为未试过,所以觉得好好嘅系可以喺cafe 试完每一款再将自己喜欢嘅系食物超市买走。 讲返呢个拼盘,我最爱佢黑橄榄味浓, 芝士味微淡,鹰嘴豆泥充满豆香, 佢嘅中东面包,烘焗后呈上,亦都唔会干巴巴👍

同行朋友本身唔系肉食兽,所以佢另外都叫咗一个藜麦沙律配大虾。
开头以为会系冻冰冰,但系藜麦经过翻热,所以送上嘅时候都系微暖,感觉即刻好窝心🤤 份量绝对唔少,加上藜麦唔系饱肚,所以呢个虽然系沙律,但系如果一个人食都真系足够😂
叫咗两杯分别系热朱古力同埋热mocha
前者浓郁香滑,后者豆香溢出。
📍马莎cafe有一样嘢好,就系唔限时唔会畀人赶😂半自助式嘅服务,出去畀钱买嘢食之后,店员就会为我哋送上食物,如果想约朋友喺旺角揾一个冇人赶嘅地方,马莎绝对系一个好选择✨
地中海拼盘
2019-07-17