2023-04-16
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍕🍕🍕🍕🍕 🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥢Garlic Cheese Bread 香蒜芝士焗面包 🆙 🥦虽然餐厅归类佢做前菜 但份量真系大到你会唔记得咗佢嘅定位系蒜蓉包🤣因为面包真系大到成个Pizza咁,仲铺满哂芝士不过食落比较软熟同厚身😗佢另外仲有跟一碟圣马札诺(San Marzano)番茄蘸酱但系个人觉得唔点仲好食~点咗反而有啲抢咗阵蒜味🧄🥢Half n Half 13” 🆙🍕Rocketeer Pizza 🥦🍕Hawaiian CoCo Pizza每次食佢地嘅Pizza都觉得好惊艶Pizza啲Toppings一定塞到满到你攞唔起 😂啲芝士亦都完全唔手软 不过最特别都系佢个拿坡里式饼底连平时唔食Pizza边嘅我都一定会食哂Mother of Pizzas出品嘅Pizza皮😎佢地嘅Pizza经过长达48小时嘅冷冻发酵食落有阵淡淡嘅酸味🤩佢地仲用埋380℃嘅Wood Stone窑炉烘烤Pizza所以做出嚟嘅Pizza边脆卜卜,亦会见到啲气泡同斑点豹纹🐆不过传统嘅拿玻里式Pizza中间都比较湿软 再配上咁足料嘅Toppings真系要比啲力先拎得起成块Pizza💪🏻两款Pizzas都用咗圣马
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍕🍕🍕🍕🍕 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
虽然餐厅归类佢做前菜
但份量真系大到你会唔记得咗佢嘅定位系蒜蓉包🤣
因为面包真系大到成个Pizza咁,仲铺满哂芝士
不过食落比较软熟同厚身😗
不过最特别都系佢个拿坡里式饼底
佢地嘅Pizza经过长达48小时嘅冷冻发酵
食落有阵淡淡嘅酸味🤩
佢地仲用埋380℃嘅Wood Stone窑炉烘烤Pizza
所以做出嚟嘅Pizza边脆卜卜,亦会见到啲气泡同斑点豹纹🐆
不过传统嘅拿玻里式Pizza中间都比较湿软
两款Pizzas都用咗圣马札诺番茄酱
Rocketeer嘅Toppings下面仲夹咗层芝士🧀
食落甜味好鲜明同埋浓厚
Rocketeer面头有大啡菇、红葱头、火箭菜、车厘茄同浓味嘅Grana Padano芝士
而Haiwaiian Coco面头就有谷巴火腿、美式肉肠、菠萝同椰丝
我自己就比较钟情Rocketeer个种清爽嘅口感😍😍
🌟评价 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 9/10
性价比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整体 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.5/10
📌佢地嘅Pizza有得拣13”或者18”
我就觉得如果4-5个人嘅话叫一个13” Pizza同其他前菜/意粉嘅已经够哂皮
好在Menu都有得拣Half n Half,可以一次过试两只味
而家18:00后外卖自取仲送饮品
总括而言 呢间黄店真系值得一试!🥳🥳
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍕🍕🍕🍕🍕 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Mother of Pizzas (铜锣湾)
铜锣湾礼顿道13-19号地舖
#bakdiuPIZZA #bakdiu西式 #bakdiu意大利菜 #bakdiu芝士 #bakdiu素食 #bakdiu铜锣湾 #bakdiu湾仔区