招聘中
7天前
薪金面议
29天前
2020-10-21 151 浏览
今日同朋友嚟到中环兰桂坊附近食饭,我哋入咗依间装修颇有格调嘅拉面店食饭。我同朋友叫咗鲭鱼汤香菇野菜海虾拉面,一个双子盐味拉面,一个自家制饺子 仲有一个香炸鸡软骨饺子。鲭鱼汤香菇野菜海虾拉面汤底好浓郁好鲜甜,面质粗且弹牙,再配上香菇同野菜,口感非常丰富。海虾方面,海虾十分大只,以酒腌制完,再雪冻,第一啖食落去充满着酒香,然后海虾嘅鲜甜再慢慢散发出来。海虾十分新鲜,肉质爽,虾膏鲜甜,非常之好吃。而双子盐味拉面亦都十分特别。呢个面系由两碗拉面组合而成。呢款双子拉面特别既原因系因为两碗拉面系一冻一热,同我地食开既热汤拉面既感觉完全唔同。冻𠮶边有唔同既海鲜做配料,提升左拉面既味道,配料包括鱼干同埋三文鱼子,而且仲有食拉面不可缺少的叉烧,令我觉得非常满足。而热𠮶边既拉面就比较清淡,但系盐味既汤底同埋拉面既味道配合得好好,而且亦都有唔少蔬菜作配料,令到汤底唔会太咸,味道适中。整体黎讲呢个拉面对我黎讲十分新鲜,而且味道好好,十分适合中意食拉面既你!自家制饺孑同香炸鸡软骨饺子亦都做得很出色!两款饺子皮薄涵靓,其中香炸鸡软骨饺子口感更是一流!

鲭鱼汤香菇野菜海虾拉面

双子盐味拉面