📍西环 𝚂𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚗❝荣登心中HK最好食的泰国菜❤️🤤🇹🇭Hidden gem小店✨集大份·抵食·正宗于一身👍🏻❞呢间西环hidden gem小店荣登我心中HK 🔝1️⃣ 最好食正宗泰国菜🤤🇹🇭(我系曼谷日日食泰菜 番黎第一餐就系呢度都觉得好食 知咩料🤣)当晚全体店员都好似系泰国人! 平日都满座👏🏻当晚带左蛋糕去庆生 冇收切饼费👍🏻而且会播生日歌都几有气氛🎂🎉Weekday有set dinner好抵食😍set包前菜(冬阴功汤/木瓜/柚子沙律)仲有mini芒果糯米饭🥭主菜份量十足 同a la carte散叫冇分别 仲包一碗饭(可拣白饭/糯米饭)!! 3个人叫2个set都绝对够食😳🐷𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐍𝐞𝐜𝐤 (Kor Moo Yang) $189 (4.5/5)见图都知系一大堆厚厚既猪颈肉 起码有15块以上🤯睇色泽都知好食 肉质爽口带油脂感 点泰式辣酱再捞饭一流!🤤🐔𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐚𝐭𝐚𝐲 $182 (4/5)有5大串 我地一人一串岩岩好🤟🏻每旧鸡肉个size都好大🥹话佢系鸡排串都冇错! 🤣肉质嫩滑juicy satay酱好香口开胃 又系捞饭一流既菜式🥰🥓𝐏𝐚𝐝
📍西环 𝚂𝚊𝚒 𝚆𝚊𝚗
❝荣登心中HK最好食的泰国菜❤️🤤🇹🇭
Hidden gem小店✨集大份·抵食·正宗于一身👍🏻❞

Grilled  Pork  Neck

Grilled  Chicken  Satay

Pad  See-iw

🥓𝐏𝐚𝐝 𝐒𝐞𝐞-𝐢𝐰 $142 (4.5/5)
以为平平无奇一个炒河粉 点知又几高质🥳河粉质地厚身烟韧 入味唔过咸🤤重点系配料既猪肉片同蔬菜都好多! (猪肉仲好似多过河粉🤭)

Kai  Jaw

🍳𝐊𝐚𝐢 𝐉𝐚𝐰 $150 (3.5/5)
可能岩岩去完BKK食过当地既蟹肉炒奄列真系劲多蟹肉 比较之下有点失色🥺蟹肉份量少(但呢个价钱算系咁)奄列偏咸 配酸甜酱汁食会好d~

Roti  Red  Curry

🥘𝐑𝐨𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐑𝐞𝐝 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 $𝟔𝟎 (4/5)
Roti热辣辣好软熟香口🫓点咖喱一流! 咖喱可以拣青/红咖喱两款 红咖喱唔辣带点椰香🥘😚本身有4大块roti 我地加+$25要多2块!🤟🏻

Mango  Sticky  Rice

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Krua Walaipha
西环西营盘高街29号高宏阁地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_西环

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_泰国菜
Grilled  Pork  Neck
Grilled  Chicken  Satay
Pad  See-iw
Kai  Jaw
Roti  Red  Curry
Mango  Sticky  Rice