2017-07-09
最近天气好唔稳定,成日无啦啦落骤雨,喺电影中心睇完戏之后就同男朋友喺附近揾嘢食。见到门面大大只字「榴梿王」,作为「榴梿控」的我同男友当然控制唔到自己,一定要试吓!鱿鱼筒饭$42店家很老实的说这是来自台湾现成的,他们只是做翻丁弄热的工夫。鱿鱼不算很大一只,但甫上桌已香喷喷,十分有嚼劲,米饭亦饱满黏稠,多沾一点酱油吃份外惹味!猫山王榴梿白雪饼$28食咗咁多款,男朋友话最钟意呢个白雪饼,外皮系用日本米浆造成,非常烟韧,有咬口,米香四溢,配合榴梿内馅真系好邪恶!猫山王榴梿班戟 $38而我则比较喜欢班戟,因为口感软绵绵的,榴梿同cream嘅组合真系无可挑剔,芳香馥郁,齿颊留香!红毛榴梿特饮$22红毛榴梿(即番荔枝)平时已经少吃,以它为主题的特饮更是从未喝过。杯中有红毛榴梿的果肉,非常清新,还要记得吐核呢!除此之外,店家还有售从马来西亚新鲜空运来港的猫山王榴梿,包装精美,一份四件,如果不是已经太饱,一定会尝尝的!自家出品榴梿冰,不加奶,入口就像吃冰冻的榴梿肉一样,夏天吃一流!
鱿鱼筒饭$42
猫山王榴梿白雪饼$28