2017-07-17
当马鞍山的糖水舖开到成行成市的时候,每间都系卖心太软同窝夫,大家有冇遗忘到旧式糖水舖呢?今次介绍依间系传统屋邨的糖水舖,家庭式经营,装修不是富丽堂皇,但系就有一份回忆。基本既中式糖水,各种既西米露,凉粉都有,同埋有熟食卖。今次食左3样野:榴梿西米露 $40-做小小椰汁做个底,有榴梿蓉同一旧冰左既榴梿,比出面既榴梿西米露好食!榴梿水晶珠 $40-本身我唔系太钟意食水晶珠,觉得冇咩味,但系屋企人叫左,就试几啖。一试,不得了!佢系成碗都系榴梿蓉,再加冰左既榴梿!食完依碗野,感觉好似食左成个榴梿咁,超正!!!青柠梳打 $18-青柠梳打够冻同青柠味好出,比平时D越南粉面舖好饮,但有少少涩口。顺带一提佢既炒公仔面,系唔油又干身又弹牙,我之前见过每一枱都会叫一碟,所以好奇心下都叫左一碟,系好好味。去依间糖水舖食个炒公仔面加糖水都系$6~70,好过你系马鞍山揾间垃圾餐厅/茶记食。
基本既中式糖水,各种既西米露,凉粉都有,同埋有熟食卖。
今次食左3样野: