2016-08-10 634 浏览
前两日经过猫山皇,雪糕依然停售。猫山皇系其中一间个人比较钟意推介俾朋友嘅甜品小店。要澄清一点系,我唔系榴梿迷~舖面装修虽然唔算吸引,入到去又细,摆左啲货柜出泥做装饰同洗手间,但凑凑埋埋,又会觉得几型几有工业味,同埋坐得几舒服,似cafe多过甜品舖~榴梿pancake榴梿拿破仑,都好榴梿,果肉占嘅比例较重,饼皮正常,整体ok。相对榴梿雪糕,俾人印象深刻,质地好幼滑,creamy得泥又唔会浆口,甜度刚好,榴梿味无其他榴梿甜品咁重,但可能系冻冰冰嘅关系,榴梿迷同非榴梿迷都表示「反而仲好食」忍唔住一啖又一啖~每次帮衬都会叫雪糕,隔一排又会心郁郁想食。榴梿雪糕,究竟你仲会唔会番泥~~~