2019-02-28
我是港岛铜锣湾人,经过过明记很多次,每次都系帮衬完串串贡。从来未帮衬过明记,因为看完openrice 评语,心都凉一截,都系唔搏。(我一向去开对面甜姨姨食榴莲冰沙,食左都好多年。)但系有一次,我经过见到有个客食物紧榴莲甜品,我觉得卖相好过对面,所以一行几人就即管试下。唔食由自可,食左先知原来系好好、好好。原来系好足料的甜品铺。榴莲系新鲜比足料,西瓜冰唔加糖都好甜。 芒果冰竟然是飞机芒,唔系冰鲜芒。我觉得真系好有诚意。 倾多几句,知道老板夫妇刚顶手不久,特别在乎水果质素,但我估应该唔晓做广告。但食过第一次的就应该识得返转头。(不过小朋友嘅香蕉船D 雪糕麻麻地,我觉得唔洗叫。木糠布甸合格。)我做左Openrice CD rom 10 年有多,贵又食,平又食,看食评都有心得。写就未写过一篇,觉得我无理由花我宝贵嘅时间帮人做广告。全世界最好食嘅嘢,我觉得是纽约Peter Luger。香港我嘅comfort food,应该是Ruth’s Chris,和最近我嘅至爱Jumbo 和Asado。我认为甜品,我香港嘅至爱是227的综合冰,天后明记嘅榴梿小丸子,同以前嘅阿婆糖水同以前嘅聪嫂芒果panc
我认为甜品,我香港嘅至爱是227的综合冰,天后明记嘅榴梿小丸子,同以前嘅阿婆糖水同以前嘅聪嫂芒果pancake。后来唔知点解,好多甜品舖的水果越来越越差,令我却步。这家明记甜品,感动我的是老板两夫妇嘅诚意,一定要用最靓D 水果。我食得出,希望她们会继续努力。