2021-12-24
同FD提早庆祝圣诞,FD话屋企附近有家星马菜好好食,我都好中意食星马菜,咁试试啦。今日拣咗松露茶叶蛋,烤马来葱饼配咖喱,街头串烧拼盘同马拉盏通菜。在OP上睇中马来烧鸡饭,不过晚市不提供,唯有下次再试啦。嘢饮叫咗椰子斑斓冰,椰子味好香浓,不过就饮唔出斑斓味,OK。FD好钟意食茶叶蛋,我就麻麻地,哩间茶叶蛋卤得啱啱好,不会过咸,上面加咗啲黑松露同茶叶蛋啲味道都好match,好食。街头串烧拼盘好快黎咗,哩间拼盘啲品种同其他铺头都几唔同,有鸡肉,大虾同埋鱿鱼须,好啱钟意食海鲜啲人。虾和鱿鱼须都烤得好香口,外面酱汁又不会过咸,食落好弹牙好鲜甜,超好味。鸡肉串都烤得唔错,鸡肉好滑,蘸上配啲虾酱,好味。哩间拼盘搭配啲酱汁喺虾酱唔喺沙爹酱,都几特别。烤马来葱饼配咖喱送上来仲热笠笠,葱饼喺千层饼,烤得好酥脆,点落咖喱汁一齐食,好满足。咖喱汁同印度啲咖喱有少少唔同,椰浆味好重,同之前在新加坡食到啲咖喱味道差唔多,好食。马拉盏通菜上咗黎都几surprise,更大一份才42HKD,真系劲抵呀。通菜放咗超多马拉盏黎炒,每一啖都好重马拉盏味道,好味。哩间餐厅质素真喺唔错,难怪FD强烈推荐,下次还要再encore。
椰子斑斓冰
松露茶叶蛋