2018-06-28
放假同朋友系铜锣湾希慎行完街,就系后面条细巷揾左间冰室食下,估唔到有惊喜,叫左个$188平地嘅二人餐加水煮鱼再加个甜品好满足。例汤系淮山猪骨汤,加左小小蕃茄落去煲,饮落味道好够,见到淮山亦好多,味道好出,系一碗够火喉既老火汤。油麦菜眼望已经好青绿色,落咗少少蚝油,已经好够味,而且食落口好爽口,味道新鲜,食材好新鲜。凉瓜炆仓鱼,凉瓜系非常有益,但唔系个个顶得顺凉瓜个种苦涩,餐厅处理得凉瓜味道好好,连我唔钟意食好苦既苦瓜都好易入口。而且仓鱼蒸得好滑,时间控制得岩岩好,入面够熟而外面肉质够柔软。水煮鱼食开小辣既人会觉得都几辣下,但系都有食哂,因为辣得来几好食,够味,而且入面有好多鱼食,仲有芽菜等配料,捞到饭同几开胃。生炒骨都炒得好够镬气,而且食落新鲜同够脆口,咬落内里肉亦非常松软。最后食了红豆莲子奶冻,奶冻食落好滑溜,红豆数量亦很多,一餐丰富既饭加美味既甜品感觉很满足。最后不得不赞既系餐厅服务都非常好,食完主动仲帮我地清理枱面然后再比过两杯新既水我地。