2015-10-06
自从2046间雀仔餐厅执咗之后,好多羊群都狗冲去啲懒系怀旧嘅餐厅。最近呢度都听闻话要执,所以我哋都赶忙黎呢度食饭饮尾啖汤。话说我想book呢度食饭,点知 book 3 次佢都唔俾 book 叫朕 wall-in,朕就以为你好鬼劲啦冇晒位。上到去点知竟然系大把空凳,阴公。黎到餐厅食饭,牛尾汤就冇啦,变左罗宋汤,不过冇所谓啦,都系差唔多,红色啰。朕就觉得汤系浓,但妈妈觉得就系咸。浓同咸系 mutually exclusive 既,朕觉得两样都系。如果你讲到个味道,朕就觉得佢唔够酸同埋唔够辣。真心。 大家有冇试过莎厘娜𠮶啲?Rib eye 牛扒 grill 至 medium rare ,肉质很不俗,牛味极浓,扒外面少脆内里软绵绵而不失咬口,净计牛扒朕俾 80 分以上。佢呢度出名系食花胶扒,比一般肉眼扒餐仲要贵多三旧水,对于文员来讲,食埋佢都系一大负担。仲要鬼死咁细旧,不过唔理啦啱啱出咗粮,食咗先算。文以食为先丫麻。味道真系有少少似酒楼嘅花胶扣鹅掌,但肉身较厚,很有胶质感觉。配菜有薯蓉,小沙律。Mashed potato 很 buttery 很有爆血管的感觉,惊(但好食)。小沙律也是rocke
话说我想book呢度食饭,点知 book 3 次佢都唔俾 book 叫朕 wall-in,朕就以为你好鬼劲啦冇晒位。上到去点知竟然系大把空凳,阴公。 黎到餐厅食饭,牛尾汤就冇啦,变左罗宋汤,不过冇所谓啦,都系差唔多,红色啰。朕就觉得汤系浓,但妈妈觉得就系咸。浓同咸系 mutually exclusive 既,朕觉得两样都系。如果你讲到个味道,朕就觉得佢唔够酸同埋唔够辣。真心。 大家有冇试过莎厘娜𠮶啲? Rib eye 牛扒 grill 至 medium rare ,肉质很不俗,牛味极浓,扒外面少脆内里软绵绵而不失咬口,净计牛扒朕俾 80 分以上。 佢呢度出名系食花胶扒,比一般肉眼扒餐仲要贵多三旧水,对于文员来讲,食埋佢都系一大负担。 仲要鬼死咁细旧,不过唔理啦啱啱出咗粮,食咗先算。文以食为先丫麻。味道真系有少少似 酒楼嘅花胶扣鹅掌,但肉身较厚,很有胶质感觉。 配菜有薯蓉,小沙律。Mashed potato 很 buttery 很有爆血管的感觉,惊(但好食)。小沙律也是rockets and balsamic vinegar 的,冇惊喜。 Baked Alaska 比较等得耐,不过 - 「系好味既」,比起其他餐厅的火焰雪山求其塞旧海绵蛋糕,佢系 ice cream 甜甜心,入口就溶(难道有雪糕入口不溶?)加上rum 酒淋到出晒界,你话冇酒味就假嘅。只系$120炸,性价比高过麦迪文个火星。 咁你讲性价比黎讲,一个餐都只系$400左右,有咁嘅牛扒质素算系咁啦。不过「同级」(价钱)嘅话朕可能考虑 lawrys / jimmys kitchen。前者系食 roast beef ,后者配菜较好,而两间都系有 Yorkshire pudding yummyz,仲要又系有 Baked Alaska ,点比?
有,呢度 staff 有善,而 ambience 比较轻松 casual ,适合求其一食。不过个火焰雪山真系等到皇太后都唔认得,等左成半个钟,徒左成晚时间。 楂下船做 Captain Sparrow 先