2018-12-26
今晚去咗尖沙咀 乐天经典。 之前试过同系列嘅乐天皇朝, 印象唔错,今次试吓乐天经典食南洋中菜, 所以喺餐牌会见到马来喇沙, 福建炒面,胡椒蟹等经典东南亚菜。餐牌精美有好多选择, 各款特色地方小菜包罗万有。前菜有咸花生和栗子, 好讲究。三杯酒鸵鸟肉(小份)热辣辣上枱问到有酒香, 上面舖满好多新鲜九层塔, 睇真啲白色𠮶D好似系炸咗嘅九层塔。 鸵鸟肉软腍适中, 肉质同味道都似牛肉, 不过就冇𠮶种牛肉臊味, 细煲份量,好惹味!手工海鲜白玉砖炸豆腐里面混入 好似鱼肉仲有一啲冬菇碎, 好特别有啲似鱼腐 但质感冇鱼腐咁腍。古法老鼠粉必定要试佢嘅招牌菜'古法老鼠粉' 。 用一个 砂锅上, 热辣辣滚起一个汤羹, 里面系银针粉, 加上一只生鸡蛋趁热搅匀佢, 店员更即席伴入青柠咸鱼蓉, 令银针粉羹有种咸香嘅味道, 伴以蛋花,虾仁,椰菜花,冬菇丝, 味道丰富。 觉得有三至四人份量, 绝对饱肚!扣肉包试咗一件,热辣辣蒸起嘅包好软熟。 夹住件扣肉真系非常中式。 肥瘦相间嘅扣肉肥猪肉部分甘香㗎, 咁邪恶嘅嘢一定要share~~金银蛋苋菜(小份)传统中式菜, 颇有住家feel ,上汤同咸蛋唔会好咸, 苋菜清甜, 浸住
餐牌精美有好多选择, 各款特色地方小菜包罗万有。
前菜有咸花生和栗子, 好讲究。
三杯酒鸵鸟肉(小份)
手工海鲜白玉砖
古法老鼠粉
扣肉包
金银蛋苋菜(小份)
传统中式菜, 颇有住家feel ,上汤同咸蛋唔会好咸, 苋菜清甜, 浸住上汤更滋味。
四大天王
四大天王包括 ,豆角 ,茄子,秋葵和荷兰豆。 个 甜酸酱令四种蔬菜特别出色,惹味非常。
柠檬薏米水 $16, 南北杏罗汉果茶$16
柠檬薏米清润去湿又美白, 听讲排毒功效唔错, 加了少许糖 ,特别容易入口。
罗汉果唔系我钟意的凉茶味(但屋企人话ok), 冻饮好在唔系加冰系雪冻咗。
古法蒸黄花鱼
拣咗古法蒸即系清蒸, 黄花鱼非常鲜味, 肉嫩滑, 就系多骨, 古法蒸发出鱼嘅原始鲜味
系尖咀区梗唔少得夜猫套餐,抵食!
各款中菜味道和包装都落足心机,并且有大中小份量选择,人多人少都啱食!
留意有茶($8位) 和芥 (小食$15) 收费