2014-10-03 3665 浏览
第一次到访百乐潮州已经喺成年前嘅事,当时喺去旺角新世纪广场嘅分店,今次获邀再访,喺铜锣湾老店,虽然门面簇新,金黄流线,但仍挂著昔日守住旧店的老招牌「百乐酒楼」,喺一份有近50年嘅历史印记。好多老店都经历唔少改革,百乐都不例外,入到店内见唔到一丝往日旧痕,虽然模样都一如中菜酒楼嘅格局,大大小小嘅圆枱(唔觉有卡位),香槟色嘅椅套,感觉都比较传统,天花中央嘅波灯可能已经喺较时尚嘅装饰!酸菜小碟咸酸菜、菜脯(加豆干)已成为潮菜嘅标记。昔日唔少潮州人晌码头做咕哩,一碗白粥,少少咸酸菜加菜脯就喺一餐。卤水三拼三拼分喺有卤水鹅片($188)、卤水鹅肉($148)、卤水千层峰($78),如果唔钟意三拼,当然可以分开点啦。一碟过试齐几款百乐嘅拿手卤水,点可以唔回味,卤水味道醇香沉实,咸香适中,而鹅片啖啖肉,嫩滑味浓,蘸点白醋,鹅味突出;鹅肉连皮连骨,相比鹅片多份油脂,油香丰腴;至于千层峰喺以猪耳做成猪脚冻形式,再薄切形成一层层,甚好睇,入口冰凉有咬口,垫底仲有软滑嘅卤水豆腐,因为卤水味唔太浓,所以,仍食到淡香豆腐味。卤水鹅肝 $120依碟喺半只鹅嘅份量,厚切一片叠一片,都咪话嘢少。鹅肝入口粉嫩甘腴,带淡
酸菜小碟
酸菜小碟

卤水鹅肝 $120

依碟喺半只鹅嘅份量,厚切一片叠一片,都咪话嘢少。鹅肝入口粉嫩甘腴,带淡淡卤水香,如配一小片多士或法包又如何呢?
卤水鹅肝
潮式冻乌头 $180

既然喺时价菜式,当然唔会太平,依一尾就要$180,厨师好细心,将乌头开边兼去埋中间主骨,令客人食起嚟好方便。乌头肉质挺实唔霉,鲜味十足,随鱼已附上普宁豆瓣酱,蘸一丁点更能吊起鱼鲜味。
潮式冻乌头
潮式冻乌头
柠檬鸭汤 $108

单睇个卖相,个鸭汤感觉真喺普普通通,但绝对喺深藏不露,清澈嘅鸭汤,甘香而带些微咸柠酸幽,虽然下成只鸭去熬制,半点油脂也没有浮现,轻盈得嚟有种消滞感。之后,食啲鸭肉,渗有柠檬清香,又几得意
柠檬鸭汤
柠檬鸭汤
潮阳炸双枣 $104

双枣即喺虾丸及蟹丸,由于虾丸以虾肉挞成虾胶做成,口感弹牙,满有虾味;而蟹丸以蟹肉加生粉搓成,所以,质感实净,口感两者好唔同,唯一共通喺两者都炸得香口甘脆唔油腻。
潮阳炸双枣
菊花石榴鸡 $120(4件)

第一次品尝石榴鸡喺晌潮庭,当时已好欣赏依道菜式,今晚再遇,必定会细心品尝。以煎蛋白所做嘅外皮包住鸡肉粒、笋粒、冬菇粒……等等做成石榴形,淋上玻璃鸡汤茨,并以小棠菜切花做装饰,卖相已赏心悦目。蛋白外皮薄透有韧性,内馅淡雅清甜有层次,实在要慢慢细味
潮式姜米鸽 $230 / 只

米鸽呎吋唔喺好大只,但内里塞满糯米饭,一只姜米鸽都足够4人分享。米鸽外皮脆卜卜,好香口,肉质颇嫩滑,而糯米饭黏糯,又吸收咗鸽油,如姜味再能突出啲,相信更有特色。
潮式姜米鸽
金华四宝菜 $108(例牌)

眼前喺两个例牌嘅份量,所以,睇落较为多,金华喺乜应该唔使多讲,而四宝菜分别喺冬菇、草菇、冬瓜及珍珠笋,小棠菜只不过喺「间场」嘅点缀。因为加有金华火腿,所以食起嚟带点点咸香,味道唔会太寡。
金华四宝菜
潮州蚝仔肉碎粥 $55 / 碗

一碗本身都唔少,够两个人分享,但仍有一窝窝份量嘅选择,分细中大,每上一级都加多$45,如果7-8人食,叫个中窝都差唔多。潮式嘅肉碎粥有点似泡饭,米粒软软不绵,混和好多肉碎,而蚝仔饱满肥美,又加入咗啲柴鱼,好味得再添食
潮州蚝仔肉碎粥
干煎糖醋面 $128(例牌)

估唔到老店都咁搞嘢,唔喺情人节,亦唔喺元宵,竟然剪裁到个糖醋面成心形。面饼干煎开后,糖(沙糖)与醋(浙醋)都按个人喜好自行添加,面条煎得干身,初时食唔觉油腻,食到尾就觉得几油,需加多点醋嚟平衡一下。
干煎糖醋面
福果甜芋泥 $35 / 位
最后上场嘅甜芋泥,连一向嗜甜嘅小弟,望落好似好「漏」。其实整芋泥都几花心机,又烚,又搓,又煮,芋泥其实芋香浓郁,质感软绵,面面嘅白果亦好清甜,但有别我哋广东嘅糊,泥始终都稠密杰身一啲,所以,未必人人都啱口味。相比之下,小弟就较喜爱上次嘅芋泥蛋白!
福果甜芋泥
福果甜芋泥
百乐潮州属本港潮菜馆老字号之一,既守住潮菜真味,亦不断融入新口味,承与传实在唔容易。
用餐优惠
试食活动