2024-05-21
泰浓面位于尖沙咀旅游区的乐道,已经开业好几年,笔者间唔中都去食船面,价钱中规中矩,人均$120-$150左右,服务很好有礼貌。由以前只有鸡髀肉或美国肥牛的船面,慢慢变得愈来愈多款式,有日本广岛蚝有安格斯牛肉,今次我拣卜卜蚬。卜卜蚬船汤金边粉正宗泰国🇹🇭船面好细碗,要食几碗先够。但泰浓面船面份量改良为香港人版本,正常食量嘅人都够食,汤底好浓郁,有药材肉骨茶味道,笔者好钟意。卜卜蚬好大只,冇沙有肉,炸猪皮必食!又脆又香!配料有大大旧甜白萝卜、弹牙鱼旦、大大支秋葵,成杯面好丰富,够晒饱肚又好食🤤。香茅斑兰梳打开左支泰国土产singha牌梳打,自己倒入已调味好的香茅斑兰杯入面,味道唔会太甜,又有香茅同斑兰味,消暑解渴。黎到尖沙咀旅游,不妨到访小店试试泰式船面吧!你一定会喜欢的!
卜卜蚬船汤金边粉
卜卜蚬船汤金边粉