2021-05-02
铜锣湾嘅L Place好多嘢食,而且好多都坐得好舒服,又唔会太多人,今日就去咗Y Pasta 食 lunch。佢哋嘅午市套餐非常之抵食, $100左右有汤、高质嘅意粉、同埋一杯嘢饮。所以我同朋友就一人叫咗一个set。朋友最近个鼻有啲唔舒服,所以叫咗法式芝士浮台洋葱汤,法式洋葱汤上面通常都会有一块包,浸落去碗汤上面吸收晒碗汤嘅味道同精华。如果肚饿嘅可以叫呢个汤,就有啲嘢食住先。点样知道碗汤足料呢?就系因为朋友食完之后话个鼻即刻通返晒,都唔知系咪心理作用。我就叫咗个忌廉黑松露野菌汤,本身忌廉汤已经好好饮,黑松露油仲非常之香,未饮已经好满足。我叫咗卡邦尼蛋汁意粉,有别于一般嘅卡邦尼意粉,呢度加咗蛋汁,比平日食到嘅味道更加浓郁,烟肉亦都做到啱啱好香脆。朋友叫咗柚子胡椒鸡肉扁意粉,小小辣辣地之余又有好香嘅柚子味,味道非常清新。饮品方面我哋叫咗蜂蜜柠檬,清清哋甜甜哋,配合返头先较为腻嘅卡邦尼意粉。朋友就叫咗杯Cappuccino,卖相睇落去都好吸引,睇得出系有诚意嘅咖啡。