2019-05-01 266 浏览
今日同朋友一行四人黎到尖沙咀食泰菜,今次呢间泰菜系一间楼上店,星期二黎到都有唔少人咁!食泰菜好多时都系食个生虾开头,呢到有保鲜纸包住啲冰都算卫生,虾身都爽口好味既。之后叫左个冬阴公汤,呢到职员好好会问我地要唔要分上,一个细冬阴公汤刚好分左四碗,味道比平时饮既多左椰汁味同一种薄荷叶味。肉食拣左牛小排,呢到烧得好juicy都好稔,味道唔算重口味,配合佢既酱汁多啲酸辣都好惹味。烧牛舌口感一时爽口一时有啲靭,比较普通。青咖哩鸡椰汁味重,鸡肉好多,用黎送饭同蒜蓉包都系好好既配撘。讲到咖哩当然要提下我地个蒜蓉包,外脆内软,唔会过火太㶶同硬,蒜味浓厚,本身包质地好好,值得推荐。之后黎左一个炒金边粉,份量大碟,虾肉好多,火喉刚刚好又唔会太干太油。虾酱通菜,唔会太咸同埋酱味香浓。芒果沙冰,甜味会沈底,饮之前可能要搞搞佢。总结呢到服务都唔错,店员系我地叫左椰菜苗后因为食材出现问题都有及时提议转变菜式,如果黎到尖沙咀又唔想系地面闹市同人迫,上黎食个好味泰菜都不错。

生虾

冬阴公

汁烧安格斯牛小排

烧牛舌

烧牛舌口感一时爽口一时有啲靭,比较普通。

青咖哩鸡

蒜蓉包

泰式虾肉炒金边粉

虾酱炒通菜

虾酱通菜,唔会太咸同埋酱味香浓。

芒果沙冰

芒果沙冰,甜味会沈底,饮之前可能要搞搞佢。

汁烧安格斯牛小排
蒜蓉包