2022-11-03
放假要同朋友见面,食下饭倾下计,今晚就去咗间近油麻地地铁站嘅餐厅,行前几步就到,二楼全层,环境大,地方干净又舒适,店员又nice晚餐跟餐包 [ 加 $38 转法式龙虾汤 ] 龙虾汤口感顺滑,口感 creamy ,香味浓郁,鲜味十足,令人胃口大增小食拣咗份 [ 炸新鲜洋葱圈 $68 ] 即叫即炸,够哂香脆嘅洋葱圈,配埋沙律酱,伴有沙律菜我就叫咗份 [ 明太子海虾意大利粉 $158 ] 五大只海虾,食落爽口弹牙,最钟意就系食到带有咸香味嘅明太子,明太子忌廉酱汁够哂creamy,意粉挂汁,食落丰富有层次而友人就叫咗份 [ 香蒜白酒蚬意大利粉 $138 ] 蚬肉份量好多,香蒜味好香口,意粉挂汁,食落爽滑,简单美味跟餐饮叫咗杯热食 [ 柠檬生姜茶 ] 清香扑鼻,口感香甜,另一杯 [ + $12 榛子朱古力 ] 冻榛子朱古力味道超浓郁,朱古力味又刚好唔甜饭后甜品一人叫咗一款 [ + $38 配一件蛋糕 ] 拣咗款 “ 自家制 Tiramisu ”,无谂过系咁大兜,口感香滑,食落层次分明,味道又唔会太甜,香浓咖啡味另一款系 [ + $48 朱古力心太软伴雪糕 ] 必食甜品,香浓朱古力味嘅朱古力心太软
另一款系 [ + $48 朱古力心太软伴雪糕 ] 必食甜品,香浓朱古力味嘅朱古力心太软,切开就流出浓浓嘅朱古力,真系超邪恶,配埋个香滑云呢拿雪糕,一冻一热嘅口感更丰富
Plato Cafe & Bistro (弥敦道)
油麻地弥敦道483-485号2楼