2020-01-10
去到荃湾2点几又未食lunch常餐瘾又兴起就拉左住荃湾地胆既同事落楼睇下有咩茶记啱食,佢就带左我去呢间冰室到食话呢到个蕃茄汤常餐几唔错.招牌瑞士鸡脾蕃茄汤螺丝粉,先讲蕃茄味都几浓,而且好多蕃茄蓉系汤入面带少少甜味但唔会过份加工既甜.螺丝粉面上仲加份炒滑将入口香滑加上蕃茄汤果道更香.螺丝粉煮得弹牙唔会糊晒.瑞士鸡脾卤得够入味得黎又唔会卤到鸡脾肉鞋晒,瑞士汁唔会过甜同过浓.红绿椰冰,红豆冰就饮得多,但加左绿豆又真系第一次!可以一次过满足晒2个愿望😋本身以为会系红色同绿色豆合拼,上到枱虽然绿豆系剥左衣但一样唔影响味道.加上椰汁香得黎又唔会过份甜.个人觉得绿豆比红豆香但整体都好不错.莲藕饼鸡扒饭,莲藕饼食落外层煎香又脆而内里莲藕口感爽口又唔会感觉好肥腻,入口啖啖肉而且加上姜蓉同甜鼓油入口更加惹味.红豆冰,红头煮得够淋,一半沙一半蓉唔会饮落无晒口感.焗芝士肉酱薯角即叫即焗,入口热辣辣.估唔到肉酱咁丰富厚厚一层,可以足够比咁多薯角都沾到肉酱.
招牌瑞士鸡脾蕃茄汤螺丝粉,先讲蕃茄味都几浓,而且好多蕃茄蓉系汤入面带少少甜味但唔会过份加工既甜.螺丝粉面上仲加份炒滑将入口香滑加上蕃茄汤果道更香.螺丝粉煮得弹牙唔会糊晒. 瑞士鸡脾卤得够入味得黎又唔会卤到鸡脾肉鞋晒,瑞士汁唔会过甜同过浓.
红豆冰,红头煮得够淋,一半沙一半蓉唔会饮落无晒口感.